Warren Buffett koopt Grieks eiland

'Laat de Grieken maar wat eilanden verkopen!' Op sociale media, in ingezonden brieven en in tabloidkranten werd deze suggestie de afgelopen jaren keer op keer gedaan, al dan niet op lacherige toon. Welnu, het advies wordt opgevolgd.

Yvonne Hofs
Warren Buffet. Beeld epa
Warren Buffet.Beeld epa

Een Grieks eiland is het perfecte statussymbool voor rijken en beroemdheden. En nu heeft ook de Amerikaanse superinvesteerder Warren Buffett een privéparadijsje in de Griekse wateren aangeschaft. (22-07-2015: Warren Buffett heeft het bericht dat hij een eiland in Griekenland heeft gekocht in alle toonaarden ontkend. Lees hier hoe dat zit)

Samen met de Italiaanse vastgoedmiljonair Alessandro Proto heeft Buffett het eiland Agios Thomas gekocht. Op de website van de verkoopmakelaar wordt het eiland aangeprezen om zijn 'weelderige smaragden schoonheid'. De deal werd eind vorige week beklonken, heeft de woordvoerder van Proto bevestigd. Agios Thomas is een onbewoond, boomloos eilandje van 1,2 vierkante kilometer in de Saronische Golf, op 45 minuten varen van Athene. Het eiland werd voor 15 miljoen euro te koop aangeboden op de website privateislandsonline.com. Wie de vorige eigenaar was en hoeveel Proto en Buffett voor de met struikgewas bedekte rots hebben betaald, is niet bekendgemaakt.

Proto en Buffett willen het eiland 'ontwikkelen', lieten zij in een gezamenlijke verklaring weten. Eenzesde van het eiland mag worden bebouwd. Mogelijk wil het zakelijk duo er een luxe vakantieoord op aanleggen. Daar zal nog een flinke investering voor nodig zijn. Het eiland ligt tien kilometer uit de kust, dus moeten Buffett en Proto een onderzeese stroomkabel laten aanleggen om dat project te realiseren. Gevraagd naar een toelichting op de aankoop zei Buffett dat er 'talrijke gunstige investeringsmogelijkheden zijn in Griekenland'.

Btw

In de Griekse supermarkten gaan de prijzen omhoog, naar aanleiding van het verhogen van de btw-tarieven. 'De klanten gaan het wel voelen.' (+)

Neus voor koopjes

De investering van multimiljardair Buffett is een opsteker voor de Griekse overheid. Die moet van zijn voornaamste geldschieters (de eurolanden, het IMF en de ECB) zo snel mogelijk 50 miljard euro aan staatsbezittingen privatiseren. Als investeringsgoeroe Buffett een Grieks eiland koopt, zullen andere investeerders vermoedelijk volgen. Buffett is immers schathemeltjerijk geworden dankzij zijn goede neus voor aantrekkelijke koopjes.

Griekenland telt ongeveer 6.000 eilanden, waarvan er slechts 227 permanent bewoond zijn. De meeste kleine eilanden zijn privébezit en worden door rijke families gebruikt als vakantieoord. Waarschijnlijk het beroemdste Griekse privé-eiland is Skorpios, ooit eigendom van de Griekse reder Aristoteles Onassis. Op Skorpios huwde Onassis met Kennedy-weduwe Jacqueline Bouvier. Onassis' kleindochter Athina verkocht het eiland in 2013 voor 158 miljoen euro aan de dochter van een Russische oligarch.

Buffett bevindt zich met zijn belangstelling voor Griekse eilanden in goed gezelschap. Filmster Johnny Depp heeft naar verluidt zeer onlangs het meest oostelijk gelegen Griekse eiland, Strongyli, op de kop getikt voor circa 4 miljoen euro. Het acteurskoppel Brad Pitt en Angelina Jolie zou op het punt staan het in de Ionische Zee gelegen eilandje Gaia te kopen, om daar een vakantiehuis te bouwen.

Een Grieks eiland dat te koop staat via de website van private islands online. Beeld screenshot
Een Grieks eiland dat te koop staat via de website van private islands online.Beeld screenshot
Meer over