Warme bakker in verdrukking door supermarkt

Nu geheel Europa in de ban is van de spelen van Euro 2000, wordt het tijd te kijken naar het brood....

Vorig jaar werd 147,5 ton verkocht, maar in 1998 was dat nog 151,3 ton. De Nederlanders kopen vooral minder groot brood. Het bruin- en witbrood raakt uit. Van de kleine, luxe broodjes als croissants, sesam- en tijgerbolletjes rollen er echter steeds meer over de toonbank.

Opvallend is dat vooral in de vier grote steden minder brood wordt verorberd. Waar dat mee te maken heeft, meldt Bakkerswereld helaas niet. Minder kapitaalkrachtige kopers? minder bakkers in de wijk? Bakkerswereld heeft er geen verklaring voor.

Het bakkersblad maakt zich druk over het verdwijnen van de warme bakker. De opkomst van de goedkopere supermarkt lijkt niet te stuiten. Deze trend is al jaren aan de gang, maar kan maar niet worden omgebogen. Wederom daalde het marktaandeel van de warme bakker. Nog maar één op de vijf Nederlanders koopt zijn brood daar.

Gek is dat niet, omdat de gemiddelde prijzen in de supermarkten vorig jaar slechts een paar centen stegen, terwijl de zelfstandige bakkers er gemiddeld iets meer dan een dubbeltje bovenop legden.

Het verschil tussen bijvoorbeeld een witbrood bij de supermarktbakker en de zelfstandige bakker is daarmee opgelopen tot gemiddeld 90 cent. Bij de supermarkt kost een witbrood 2,04 gulden, terwijl bij de warme bakker 2,94 gulden moet worden neergeteld.

De toekomst ziet er somber uit voor de warme bakkers. Er rest nog slechts één lichtpuntje. Door de hogere prijzen heeft de Nederlandse consument wel meer geld besteed bij de warme bakker.

Meer over