WAO'er kan zich niet verzekeren

De huidige WAO'ers onder de 45 jaar kunnen zich niet particulier bijverzekeren voor een mogelijke daling van hun inkomen. Een gevolg is dat het kabinet de geplande bezuinigingen op de WAO van 140 miljoen euro in deze kabinetsperiode waarschijnlijk niet zal halen....

Het kabinet Balkenende-II wil in 2004 beginnen met de herkeuring van alle jonge WAO'ers, volgens nieuwe strenge regels. Indien zij worden goedgekeurd, komen ze vervolgens of in de WW of in de Bijstand terecht, hetgeen een forse achteruitgang in inkomen kan betekenen.

Dinsdag zei premier Balkenende in de Tweede Kamer dat hij de val in het inkomen wil beperken. Volgens grote verzekeraars als Achmea en Interpolis zal het kabinet dat zelf moeten betalen.

De verzekeraars zeggen dat WAO'ers zich niet tegen de achteruitgang in hun inkomen particulier kunnen bijverzekeren. 'Deze mensen zitten al in de WAO, die kun je dan niet meer voor de WAO verzekeren. Het is alsof je een brandend huis voor brand gaat verzekeren', zegt bestuursvoorzitter Kick van de Pol van Interpolis. 'Normaal verzeker je een kans op de WAO, maar de kans is hier 100 procent. Eigenlijk is het geen verzekering, maar een financieringsregeling.'

Verzekeraar Achmea meent dat je het nieuwe WAO-gat zelfs niet mag verzekeren. 'Volgens de wet Toezicht Verzekeringsbedrijven mogen verzekeraars alleen maar een onzeker voorval verzekeren, maar hier is niets onzeker, want de mensen zitten al in de WAO', aldus Emile Voorn, beleidsmedewerker Inkomensverzekeringen van Achmea.

Van den Pol, die ook deel uitmaakt van de commissie Werkend Perspectief, de opvolger van de commissie-Donner die de WAO onderzocht, meent dat de politiek zich met een enorm probleem heeft opgezadeld. 'Dat voor veel onrust zal zorgen.'

Premier Balkenende wil, integenstelling tot de toekomstige minister Zalm van Financiën, de pijn voor de jonge WAO'ers, die door de herkeuring minder geld in handen krijgen, verzachten.

Het CDA denkt aan een aanvullende verzekering die door de overheid wordt betaald. Minister de Geus van Sociale Zaken moet die regeling opzetten. Hij is daarbij gehouden aan de geplande bezuiniging van 140 miljoen euro.

Maar volgens Van de Pol is dat onmogelijk. 'Je gaat geld binnen de overheid verschuiven. Van de WAO naar de WW of naar de Bijstand. Als je mensen daarboven een extra uitkering wil geven, moet je die zelf financieren en haal je de doelstelling van de bezuinigingen niet.'

Het kabinet wil in 2004 beginnen met de herkeuringen. In dat jaar zal de Ziektewet een jaar langer doorlopen (van een naar twee jaar), waardoor er geen nieuwe WAO-gevallen bij kunnen komen. Zodat keuringsartsen de tijd krijgen voor de herkeuring van de WAO'ers onder de 45 jaar.

Meer over