Walt Disneys Iger for president, King Lear-moment voor Rupert Murdoch

Bob Iger en Rupert Murdoch. Beeld EPA/The Walt Disney Company
Bob Iger en Rupert Murdoch.Beeld EPA/The Walt Disney Company

Winnaar

Topman Bob Iger van Walt Disney Co heeft zijn zin. Met de overname van het grootste deel van 21th Century Fox kan hij de aanval openen op Silicon Valley. Hij kan in de toekomst kijkers het mooiste pakket films en televisieseries bieden waarmee hij de snel opkomende streamingdiensten wind uit de zeilen kan nemen. 'Wij halen kwalitatief hoogstaande programma's binnen, we krijgen wereldwijd bereik, we krijgen toegang tot nieuwe technologie en de beste mensen komen naar ons toe', zei hij.

De concurrentie heeft het nakijken. 'Het was al bijna onmogelijk om het op te nemen tegen Disney, het lijkt helemaal onmogelijk om het op te nemen met Disney, gecombineerd met 21th Century Fox. Iedereen zou willen dat hij vandaag in de schoenen van Bob Iger zou staan', zei een concurrent tegen Variety. Met Fox haalt hij filmblockbusters als Titanic en Avatar binnen plus televisieseries als The Simpsons, American Idol, The X-files en The people versus OJ Simpson.

Vooralsnog zal hij zelf de integratie van de beide giganten gaan leiden. Iger kondigde donderdag aan zeker tot 2021 de voorzitter en ceo van Disney te blijven om de overname in klinkende munt om te zetten. Er is altijd een uitzondering mogelijk. Hij zou een gooi kunnen doen naar het presidentschap bij de verkiezingen van 2020. Zijn naam wordt genoemd. In dat geval zou hij in 2019 moeten opstappen.

Bob Iger, de CEO van The Walt Disney Company, samen met Mickey Mouse. Beeld epa
Bob Iger, de CEO van The Walt Disney Company, samen met Mickey Mouse.Beeld epa

Bob Iger (Walt Disney Corp)
Machtigste man in media en amusement
Rupert Murdoch (21th Century Fox)
Na kopen, kopen, kopen nu verkopen

Verliezer

Dat de 86-jarige Rupert Murdoch zijn eigen levenswerk nog eens zelf zou ontmantelen, leek even onwaarschijnlijk als dat Disney zijn tekenfilmfiguren Donald Duck en Mickey Mouse een zachte dood zou laten sterven. Hij had maar een motto: kopen, kopen en nog eens kopen. En van daaruit groeide zijn ene krant in het Australische Adelaide uit tot een van de machtigste en grootste mediaconcern met een omzet van 100 miljard. Hij kocht de grootste (The Sun, New York Post) en meest gerenommeerde (The Times en The Wall Street Journal) in de wereld, samen met belangrijkste sport- en nieuwszenders (Sky en Fox).

Murdoch was nog zo jong als een hoentje, zo wilde hij doen geloven. Vorig jaar trouwde hij voor de vierde keer, met Jerry Hall, een ex van Mick Jagger. En het lag voor de hand dat zijn zonen Lachlan en James Murdoch in zijn voetspoor zouden treden. Maar zij lijken door deze deal op een zijspoor te zijn gezet. Aanvankelijk werd nog gesuggereerd dat James Murdoch, de ceo van 21th Century Fox, de tweede man bij Walt Disney zou worden. Maar zijn naam kwam donderdag in geen enkel persbericht voor. The New York Times concludeerde dat Rupert Murdoch nu ook eindelijk zijn King Lear-moment heeft bereikt. Hij ziet zijn eigen sterfelijkheid onder ogen en begint de buit te verdelen.

Rupert Murdoch van 21th Century Fox. Beeld afp
Rupert Murdoch van 21th Century Fox.Beeld afp
Meer over