Wall Street zakt verder na herstel beurzen in Azië

De belangrijkste effectenbeurzen in Azië hebben zich vrijdag enigszins hersteld van de klappen die zij donderdag moesten incasseren. Wall Street daarentegen leed opnieuw een fors verlies van 132,36 punten op 7715,41....

Van onze economische redactie

HONGKONG/AMSTERDAM

In Hongkong, waar het verlies van de Hang Seng-index van 10,4 procent donderdag een wereldwijde verkoopgolf op gang had gebracht, sloot het koersgemiddelde 6,9 procent hoger. De belangrijkste beurzen in Europa leefden even op, maar moesten later, onder druk van een lager openend Wall Street, opnieuw een veer laten.

Dat de markten in het Verre Oosten in minder turbulente wateren terecht kwamen, zorgde ook in Europa voor rust. In Londen doorbrak de FTSE-index al snel de 5000-puntengrens om daarna door te trekken tot een stijging van 1,5 procent in de loop van de morgen. De Londense beurs duikelde uiteindelijk toch naar een verlies van 21 punten op 4970 punten. De AEX-index in Amsterdam pakte binnen twee uur een winst van 1,6 procent, om uiteindelijk een iets hoger slot van 891,35 punten te noteren.

'Alles lijkt weer normaal', aldus een handelaar in Hongkong, maar onzekerheid bleef daar echter bestaan over de richting die de beurs de komende dagen zal opgaan. 'De markt kan dit niet allemaal in één dag verwerken.' Beleggers sloten een nieuwe daling niet uit, maar stelden wel dat de stemming zich heeft verbeterd.

De onzekerheid op de beurs gold vooral de achterliggende gronden van de koersstijging. Handelaren onderstreepten dat veel aankooporders van ondernemingen waren die om hun eigen stukken vroegen. Bovendien kochten beleggers stukken aan om aan leveringsverplichtingen te voldoen en waren veel koopjesjagers actief. Ook de opnieuw lagere koersgemiddeldes in Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en Maleisië droegen bij tot de nog immer gespannen stemming.

Een volledig herstel van de aandelenmarkt in Hongkong, die van maandag tot en met donderdag bij elkaar 23,3 procent terugmoest, is niet mogelijk. Elke krachtige opleving zal nieuwe verkopen in de hand verwerken, aldus handelaren. Inclusief de winst van vrijdag, kwam het totale verlies deze week op 18,0 procent uit.

Hoger sloot ook de beurs van Japan, één van de meest toonaangevende in de regio met een winst van 1,2 procent. Ook hier gingen de aandelen aanvankelijk omlaag, waardoor de Nikkei-index door de 17 duizendpuntengrens zakte en op het laagste niveau van het jaar belandde.

Het keerpunt in Tokio volgde toen bleek dat de stemming in Hongkong, aanvankelijk opnieuw in mineur, was omgeslagen. Ook Japanse koopjesjagers stapten toen in de markt, wat de omzet opdreef tot 480 miljoen aandelen. Eenzelfde trend was op de Filipijnen waar te nemen, waar de beurs eveneens in de plus eindigde.

De Chinese centrale bank zal bijspringen als Hongkong daarom vraagt. De toezegging 'met concrete oplossingen te komen' kwam van een functionaris van de bank die op basis van anonimiteit telefonisch met het Britse persbureau Reuters sprak. Afgelopen zomer kwam Hongkong in Chinese handen onder het motto 'één land, twee systemen' wat betrekking had op de kapitalistische status die Hongkong handhaaft.

De toezegging van de bank volgde op het herstel dat de financiële markten in de voormalige Britse kroonkolonie vrijdag beleefden in reactie op de fikse koersval op de aandelenmarkt op donderdag.

Die dag kwam ook de Hongkong-dollar onder vuur te liggen, maar de koppeling met de Amerikaanse dollar staat niet ter discussie, zo verklaarde de door Peking aangestelde bestuurder van Hongkong Tung Chee-hwa vrijdag. Hij toonde zich ervan overtuigd de strijd tegen valutaspeculanten te winnen. Volgens hem zullen de rentetarieven alleen op de korte termijn hoog blijven.

Vrijdag ging de daggeldrente al naar beneden. Dit tarief zakte tot rond 10 procent, nadat op donderdag een topniveau van 300 procent was bereikt. De lagere rente droeg bij tot het herstel op de effectenbeurs van Hongkong.

Meer over