Wall Street wacht op Fed-toespraken

NEW YORK (ANP) - De beursindices in New York stonden dinsdag allemaal in de min. De beleggers wachten op toespraken van enkele hooggeplaatste functionarissen van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, onder wie Fed-president Ben Bernanke.

Ook is de markt benieuwd naar de resultaten van netwerkbouwer Cisco Systems, die nabeurs bekend worden gemaakt. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde tweëenhalf uur voor het slot van de handel een verlies van bijna 7 punten (0,1 procent) op 12.654 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 8 punten, ofwel 0,3 procent, tot 2462 punten. De breed georiënteerde S&P 500-index ging 0,1 procent achteruit naar 1445 punten.

Bernanke geeft een toespraak in Omaha. Ook de Fed-gouverneurs van Chicago en San Francisco houden een speech. Mogelijk kan daaruit iets worden opgemaakt over het rentebeleid. De Fed hield vorige week de rente nog ongewijzigd op 5,25 procent.

Concurrentiestrijd

De chipfondsen stonden onder druk door een omzetwaarschuwing van National Semiconductor maandag nabeurs. De fabrikant van chips voor mobiele telefoons denkt dat de omzet in het derde kwartaal lager uitvalt dan verwacht door een zwakke verkoop in Azië. Het aandeel verloor 4 procent. Branchegenoot Intel daalde 0,1 procent, Advanced Micro Devices (AMD) 2,7 procent en Texas Instruments noteerde een verlies van 1,4 procent.

Printer- en computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) was de grootste daler in de Dow met een verlies van 1,6 procent. Het aandeel werd in de verkoop gedaan nadat Eastman Kodak een aantal nieuwe printers onthulde, die de concurrentiestrijd moeten aangaan met de printers van HP. Kodak stond 0,5 procent hoger.

Kwartaalcijfers

Verder kwam een aantal bedrijven met hun resultaten. Tyco International presenteerde kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Het industrieel conglomeraat dat zich in drieëen opsplitst, gaf echter weinig details over de vooruitzichten op de korte termijn en dat stelde teleur. Het aandeel verloor 1,8 procent.

Cosmeticaconcern Avon Products stond 10,1 procent hoger na de bekendmaking van beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal. McClatchy, de op een na grootste krantenuitgever in de Verenigde Staten, steeg 1 procent. Het bedrijfsresultaat over de laatste drie maanden van vorig jaar overtrof de prognoses.

Op de valutamarkt stond de euro op 1,2975 dollar. Bij het slot van de Europese handel was de euro 1,2960 waard.

Meer over