Wall Street sluit vrijwel onveranderd

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag vrijwel onveranderd geëindigd, na een dag van lichte koersschommelingen. De chipsector op Wall Street stond onder druk door een omzetwaarschuwing van halfgeleiderfabrikant National Semiconductor.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde aan het einde van de handel een winst van meer dan 4 punten op 12.666,31 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg fractioneel tot 2471,49 punten. De breed georiënteerde S&P 500-index ging 0,1 procent vooruit naar 1448,00 punten.

De indices in New York stonden vrijwel de gehele dag lager. Dat had onder meer te maken met de hogere olieprijs. Later trokken de beursgraadmeters iets aan. Dat kwam deels door winsten van de financiële fondsen onder aanvoering van zwaargewicht Citigroup. Dat aandeel won 0,4 procent. Zakenbank Goldman Sachs steeg 1 procent na een opwaardering van branchegenoot Merrill Lynch.

Kwartaalcijfers

De chipfondsen hadden last van een omzetwaarschuwing van National Semiconductor. De fabrikant van chips voor mobiele telefoons waarschuwde maandag nabeurs dat de omzet in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar lager uitvalt dan verwacht. Het aandeel verloor 2,7 procent. Branchegenoot Advanced Micro Devices (AMD) daalde 1,8 procent en Texas Instruments verloor 1,2 procent.

Cisco Systems stond op een verlies van 0,8 procent. De grootste fabrikant van netwerkapparatuur ter wereld komt na het slot van de handel met de cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2006/2007. Beleggers verwachten sterke resultaten. Cisco Systems wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de technologiesector.

Centrale banken

De beleggers in New York waren ook in afwachting van toespraken van enkele hooggeplaatste functionarissen van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, onder wie Fed-president Ben Bernanke. Mogelijk kon daaruit iets worden opgemaakt over het rentebeleid van de Federal Reserve. Bernanke gaf een toespraak voor de Kamers van Koophandel in Omaha, Nebraska, maar zei daarin niets over de rente.

Verder kwam een aantal bedrijven met resultaten. Tyco International presenteerde kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Het industrieel conglomeraat, dat zich in drieën opsplitst, gaf echter weinig details over de vooruitzichten op de korte termijn en dat stelde teleur. Het aandeel verloor 1,9 procent.

Cosmeticaconcern Avon Products stond 9,8 procent hoger na de bekendmaking van beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal. McClatchy, de op een na grootste krantenuitgever in de Verenigde Staten, steeg 1,4 procent. Het bedrijfsresultaat over de laatste drie maanden van vorig jaar overtrof de prognoses. Op de valutamarkt stond de euro op 1,2980 dollar. Bij het slot van de Europese handel was de euro 1,2960

Meer over