Wall Street sluit oude jaar in mineur

'Aandelen kopen omdat het einde van het jaar nadert, is geen goede reden - zeker als alles er op wijst dat het beter is om ze van de hand te doen', opperde een beleggingsanalist vrijdag tegenover persbureau Bloomberg....

Beleggers lieten hun teleurstelling blijken over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. De groei komt volgend jaar lager uit op 3,4 procent, iets lager dan de 3,6 procent van het afgelopen jaar, aldus een Bloomberg-peiling onder economen. Voor de koersen in de S & P 500 wordt een stijging van gemiddeld 6 procent verwacht. Dat zou een unicum opleveren: niet eerder bleef de groei van deze graadmeter drie jaar achtereen steken onder de 10 procent. Ook de huizenprijzen bedierven de stemming. Donderdag had de National Association of Realtors, de handelaren in onroerend goed, al gemeld dat er in november 1,7 procent minder huizen (van tweede eigenaar) zijn verkocht in de VS ten opzichte van oktober.

Al deze pessimistische tijdingen misten hun weerslag niet op de koersen. De Dow Jones sloot ruim 0,6 procent lager, een verlies van ruim 67 punten op 10717 punten, de S & P 500 daalde eveneens een 0,5 procent, terwijl de Nasdaq 0,6 procent lager eindigde op een slotstand van 2205,32.

Zelfs de best presterende fondsen van dit jaar in de S & P, zoals computermaker Apple en Valero Energy, de grootste raffinaderij van de VS, schoten op deze slotdag in de min. De beurswaarde van Apple nam desondanks dit jaar met 119 procent toe, de koers van Valero klom 123 procent.

Voor de Amerikaanse olie-industrie zat er nog een verrassing in de staart van het jaar. Drie bedrijven, Marathon Oil, ConocoPhillips en Amerada Hess, gaan na een afwezigheid van negentien jaar weer olie en gas produceren in Libië. Ze hebben daartoe een contract getekend van 1,3 miljard dollar. Ook betalen ze 530 miljoen dollar voor het onderhoud dat Libië aan buitenlandse olie-installaties heeft uitgevoerd sinds 1986. De olie-industrie doet graag zaken met de Libiërs. Met een bewezen voorraad van 36 miljard vaten is Libië het op zeven na grootste olieland ter wereld.

Meer over