Wall Street levert winst deels in

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street zijn maandag verdeeld gesloten. De Dow-Jonesindex liet een verlies zien, na aanvankelijk hoger te hebben gestaan op overnamenieuws.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 13.542,88 punten. De S&P 500-index klom 0,2 procent tot 1525,10 punten. De index koerste in de ochtenhandel boven de hoogste slotkoers ooit, namelijk 1527,46 punten behaald in 2000 toen vooral internetfondsen in de lift zaten. De index van de technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,8 procent bij en steeg tot 2578,79 punten.

Op de Amerikaanse beursvloer was Alltel het nieuws van de dag. Het telecombedrijf, het op vier na grootste in de Verenigde Staten, wordt voor bijna 25 miljard dollar overgenomen door enkele durfinvesteerders. Het aandeel ging 6,8 procent omhoog en bereikte daarmee de hoogste koers sinds december 1999.

Marktwaarde

General Electric (GE), wat betreft marktwaarde het op een na grootste concern ter wereld, liet weten zijn aandeleninkoopprogramma met 2 miljard dollar te versterken. Daarvoor gebruikt de onderneming de opbrengst van haar divisie die plastics maakt. Voor dit onderdeel betaalt het chemiebedrijf Saudi Basic Industries 11,6 miljard dollar. GE won op de beurs 0,4 procent.

Dat een Chinees overheidsfonds een belang neemt van 3 miljard dollar in The Blackstone Group, een durfkapitalist, gold ook als een opsteker. ,,De markt heeft veel steun'', zei een Amerikaanse handelaar. ,,Er is een robuust klimaat als het gaat om overnames en fusies, durfinvesteerders zijn zeer actief en bedrijven kopen veelvuldig eigen aandelen in'', voegde hij daaraan toe.

Stijgers

Een van de grootste stijgers in de Dow-Jonesindex was de farmagigant Merck met een plus van 1 procent. Het aandeel reageerde op het nieuws dat een medicijn van de grote concurrent GlaxoSmithKline tegen diabetes mogelijk de kans vergroot op een hartaanval en op overlijden. Avandia, zoals het middel heet, is 's wereld best verkochte pil tegen suikerziekte. Merck heeft een soortgelijke pil, Janumet.

Het doe-het-zelfconcern Lowe's moest 0,8 procent inleveren na de bekendmaking van zijn eerstekwartaalcijfers. De winst viel analisten tegen. Bovendien heeft Lowe's zijn omzet- en winstverwachting voor het gehele jaar verlaagd.

De euro noteerde 1,3465 dollar tegen 1,3450 bij het slot van de Europese beurshandel.

Meer over