Wall Street-legende Irving Kahn (109) overleden

Wall Street-legende Irving Kahn is dinsdag op 109-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn kleinzoon Andrew Kahn wereldkundig.

Peter de Waard
null Beeld Getty Images / Christopher Lane
Beeld Getty Images / Christopher Lane

Hij ging vorig jaar nog drie dagen per week met de taxi van zijn appartement in New York naar het kantoor van Kahn Brothers. Hier besprak hij de investeringsbeslissingen met zijn 72-jarige zoon Tom en zijn kleinzoon. Irving Kahn was toen al 108 jaar oud. Hij was de laatste die al voor de beurscrash van 1929 op de beurs van Wall Street actief was. Tijdens de crash van oktober wist hij toen zijn vermogen te verdubbelen.

'De speculatie had de koersen tot onredelijke hoogtes opgedreven. Ik heb toen besloten short te gaan (aandelen op termijn te verkopen) in het mijnbouwfonds Magna Copper, zodat ik zou profiteren van een koersdaling. Ik heb voor die transactie nog 300 dollar geleend bij een collega die zei dat ik hartstikke gek was om tegen de stijgende markt in te gaan. Maar ik had het goed. En voor mij is het altijd een signaal geweest dat als beleggers overenthousiast werden de risico's toenamen', zei hij vorig jaar in een interview met de Britse krant Daily Telegraph.

Conservatief belegger

De crash van 1929 was net als de kredietcrisis van 2008 een gevolg van overwaardering op de vastgoedmarkt. Maar de praktische gevolgen waren onvergelijkbaar. Toen hadden veel mensen aandelen gekocht met geleend geld. Dat was in 2008 niet zo. Toen waren er ook geen wetten die beleggers bescherming boden. In 1929 werden veel beleggers in korte tijd dakloos en lagen ze in rijen te slapen in Central Park.'

Na 1929 werd Irving Kahn een conservatief belegger die vasthield aan zijn portefeuilles. In de jaren dertig kwamen investeringsanalisten als Ben Graham met het concept van waarde-beleggingen - het kiezen voor onder de intrinsieke waarde genoteerde aandelen waarop een vast dividend werd uitgekeerd. 'Dat was de blauwdruk voor mijn beleggingsbeleid.' Kahn werd zelfs assistent van Graham op Columbia Business School, waar ze later onder meer superinvesteerder Warren Buffett als leerling hadden.

Aan speculatie had Kahn een broertje dood. 'Ik streef naar een redelijk rendement op lange termijn. En daar versta ik verschillende decennia onder. Hij werkte onder meer voor Lehmann Brothers voordat hij in 1978 samen met zijn twee zonen een eigen beleggingsbedrijf begon onder de naam Kahn Brothers. Inmiddels beheert die firma ruim 1 miljard dollar aan vermogen voor verschillende klanten. Zijn zoon Tom en kleinzonen maken daar al vele jaren de dienst uit. Maar Irving liet zich er graag zien. Hoe hij zo oud had kunnen worden, was ook voor zijn nageslacht een wonder. 'Ik denk dat het voor 75 procent genetisch was. Hij had geen speciaal dieet. Hij hield vooral van cheeseburgers en at veel vlees. En hij rookte ook nog tot op hoge leeftijd', aldus Tom Kahn.

Meer over