Wall Street hoger door banencijfer en olieprijs

NEW YORK (ANP) - De beursindices in New York hebben vrijdag de handelsweek met winst afgesloten. De beleggers op Wall Street werden geïnspireerd door een onverwacht sterk cijfer over de Amerikaanse banengroei in juni. De oliefondsen zaten stevig in de lift dankzij de hoge olieprijs.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde aan het einde van de handel een stand van 13.611,68 punten, een winst van 45,84 punten (0,3 procent). De schermenbeurs Nasdaq steeg 9,86 punten (0,4 procent) tot 2666,51 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500-index 5,05 punten ofwel 0,3 procent steeg naar 1530,44 punten.

De beurzen in New York openden aanvankelijk licht lager door renteangst. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde voorbeurs dat er in juni 132.000 nieuwe arbeidsplaatsen zijn bijgekomen in de Verenigde Staten. Analisten gingen in doorsnee uit van 120.000. Ook werd de banengroei in april en mei naar boven bijgesteld. De werkloosheid bleef in juni stabiel op 4,5 procent, het laagste niveau in bijna zes jaar.

Waarschuwing

Volgens handelaren kan een verkrapping op de arbeidsmarkt leiden tot inflatie en dat verkleint de kans op een renteverlaging door het stelsel van Amerikaanse centrale banken in de nabije toekomst. De Fed waarschuwde daar onlangs nog voor. De renteangst speelde de ochtendhandel nog parten, maar later op de dag werd de stemming op Wall Street almaar positiever.

De prijs van een vat Brent-olie steeg in Londen naar meer dan 76 dollar, het hoogste niveau in elf maanden. In New York ging lichte Amerikaanse olie naar meer dan 72 dollar per vat (van 159 liter), de hoogste stand in tien maanden. De oliemarkten zijn ongerust over het aanhoudende geweld in Nigeria en de olievoorraden in de VS in aanloop naar het vakantieseizoen. De oliefondsen profiteerden van de gestegen prijzen. 's Werelds grootste olieconcern ExxonMobil steeg 1,5 procent in de Dow en branchegenoot Chevron liet een winst noteren van 1,3 procent. ConocoPhillips ging 0,4 procent vooruit.

Microsoft

Microsoft beperkte het koersverlies tot 0,1 procent. Het grootste softwareconcern ter wereld maakte donderdag nabeurs bekend dat het meer dan 1 miljard dollar uittrekt om de problemen met de Xbox 360 te dekken. Volgens het bedrijf is er ,,een onacceptabel aantal reparaties uitgevoerd aan de spelcomputers''. Microsoft biedt alle klanten met een slecht functionerende Xbox vervanging of een reparatie aan. De Xbox 360 werd anderhalf jaar geleden op de markt gebracht. Er zijn er ongeveer 11,6 miljoen van verkocht.

Bausch & Lomb klom 4,9 procent. De Amerikaanse producent van oogproducten zoals lenzen en lensvloeistoffen heeft een verbeterd overnamebod ontvangen van Advanced Medical Optics van 4,23 miljard dollar. In mei stemde het bedrijf nog in met een overname van 3,67 miljard dollar door de investeringsmaatschappij Warburg Pincus.

Overnamestrijd

De overnamestrijd rond de Amerikaanse termijnbeurs Chicago Board of Trade (CBOT) gaat onverminderd verder. CBOT ontving vrijdag voor de derde maal in drie maanden een verbeterd overnamebod van branchegenoot Chicago Mercantile Exchange (CME) om een vijandelijk bod van IntercontinentalExchange (ICE) af te weren. CME biedt 11,5 miljard dollar tegen 11,4 miljard dollar door ICE.

Een fusie tussen CBOT en MCE zou leiden tot de grootste beurs voor de handel in opties en termijncontracten ter wereld. Maandag moeten de aandeelhouders van CBOT beslissen over de overname tijdens een speciale vergadering. Het aandeel CBOT ging 8,7 procent omhoog en MCE steeg 3,4 procent. ICE sloot 2,8 procent hoger. Op de valutamarkt was de euro 1,3620 dollar waard. Bij het slot van de handel in Europa was de eenheidsmunt 1,3625 dollar waard.

Meer over