Wall Street geeft extra gas

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street waren donderdag in de ban van overnamenieuws en beter dan verwachte omzetcijfers van detailhandelsgigant Wal-Mart Stores en de Amerikaanse detailhandel in het algemeen.

Weg waren de zorgen over de Amerikaanse hypotheekmarkt en de recente stijging van de olieprijs. Het negatieve sentiment van eerder deze week werd zonder moeite afgeschud.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen bereikte met 13.861,73 punten een nieuw record, waarmee het hoogtepunt van 1 juni dit jaar sneuvelde. De index kreeg er op een dag 283,86 punten bij, een stijging van 2,1 procent. De laatste keer dat de hoofdindex een dergelijke sprong maakte was ruim 4 jaar geleden.

Nasdaq De technologiebeurs Nasdaq ging 1,9 procent, ofwel 49,94 punten omhoog naar 2701,73 punten. Dit was vooral te danken aan halfgeleiderfabrikant Intel, dat bijna 6 procent koerswinst boekte na een verhoging van de winstverwachting voor het concern door zakenbank Bank of America. De breed samengestelde S&P 500-index steeg eveneens 1,9 procent (28,94 punten) tot 1547,70 punten. Ook deze stand werd niet eerder bereikt.

De handel in New York kreeg onder meer steun van het nieuws over het overnamebod van 38,1 miljard dollar op de Canadese aluminiumproducent Alcan van het mijnbouwconcern Rio Tinto. Daarmee wordt een vijandelijk bod van de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa van 28,8 miljard dollar op Alcan gedwarsboomd.

Alcoa

Volgens analisten is Alcoa daarmee zelf een overnameprooi geworden en zou een overname door mijnbouwgigant BHP Billiton voor de hand liggen, mocht het bod op Alcan door Alcoa niet doorgaan. Alcoa steeg 6,7 procent in de Dow. Het meest doorslaggevend waren echter de maandcijfers van de Amerikaanse detailhandel. Wal-Mart sloot 2,4 procent hoger in de hoofdfondsenindex. De grootste detailhandelaar ter wereld boekte in zijn winkels, die minstens een jaar open zijn, een omzetstijging van 2,4 procent in juni. Het bedrijf ging zelf uit van een verkooptoename met 2 procent.

Behalve Wal-Mart presenteerden meerdere winkelketens verrassend sterke maandcijfers, waardoor het vertrouwen in de winstvooruitzichten een duw in de rug kreeg. ,,Veel mensen waren bezorgd dat door de afkoelende huizenmarkt en stijgende olieprijs consumenten minder zouden uitgeven, maar de detailhandelscijfers laten zien dat dat niet nodig is'', aldus een handelaar in New York.

Kleding

Het kledingconcern Abercrombie & Fitch Co. noteerde de grootste koerswinst in de S&P 500-index. Het aandeel kreeg er ruim 8 procent bij nadat het bedrijf had aangegeven dat de verkopen in juni met 2 procent waren gestegen. Analisten hadden op een omzetdaling gerekend. De omzet bij branchegenoot J.C. Penney daalde met 1,5 procent, daar waar analisten een grotere daling hadden voorzien. Het aandeel won ruim 6 procent. Een andere sector die de koersen op Wall Street tot grotere hoogten bracht was de energiesector. De opgelopen olieprijs was hiervoor de belangrijkste reden. De prijs voor een vat Noordzeeolie (Brent) bereikte donderdag op 77 dollar het hoogste niveau in elf maanden wegens aanhoudende krapte in de toevoer. In de zomermaanden wordt meer dan in andere seizoenen onderhoud gepleegd aan de boorplatforms. De zwaargewicht oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron tekenden koerswinsten op van respectievelijk 2,7 en 2,8 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3786 dollar. De euro staat daarmee op het hoogste niveau ooit tegenover de dollar. Woensdag noteerde de euro nog 1,3746 dollar.

Meer over