Wall Street duwt Damrak verder omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam zakte donderdagmiddag dieper in het rood, nadat Wall Street negatief uit de startblokken was gekomen. Dat werd mede veroorzaakt door tegenvallende Amerikaanse werkloosheidscijfers.

Een klein uur voor het slot stond de AEX-index 2,6 procent lager op 248,09 punten. Voor de MidKap-index bleef de schade beperkt met een min van 0,3 procent op 313,90 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden 1,8 tot 2,5 procent.

Het negatieve sentiment werd van meet af aan ingegeven door het lagere slot van Wall Street woensdag. ,,De onzekerheid slaat weer toe na twee dagen van koersstijgingen. De markt wacht maar op het stimuleringspakket van de Amerikaanse overheid, maar het komt maar niet'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Unilever

De AEX werd vooral omlaag getrokken door een koersverlies van het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever van 6,8 procent. Beleggers moesten niets van het aandeel hebben nadat de onderneming zijn doelstellingen voor de langere termijn had laten varen. ,,Dat is erg teleurstellend, hoewel het hier en daar wel werd verwacht in de markt'', aldus Bastiaan van Ede, handelaar bij ING.

De MidKap werd overeind gehouden door koerswinsten van de toeleverancier aan de chipindustrie ASMI en het biotechbedrijf Crucell. ASMI maakte, zonder duidelijke reden, een sprong van 7,6 procent. ,,Er speelt momenteel zoveel bij het bestuur van het bedrijf, het heeft vast met inside information te maken'', zei een handelaar in Amsterdam.

Financials

Crucell ging 2,4 procent omhoog. De onderneming maakte voor de opening van de beurs voor het eerst in zijn vijftienjarige bestaan een jaarwinst bekend. De resultaten zijn ,,aanmerkelijk beter'' dan verwacht, aldus analist Marcel Wijma van SNS Securities.

Bijna geen enkel fonds in de AEX wist het hoofd boven water te houden. Vooral de 'financials' hadden het zwaar. Aegon, Fortis en ING verloren alledrie ruim 5 procent. Dat kwam mede door teleurstellende resultaten van Deutsche Bank. Het Duitse bankconcern is door de financiële crisis in 2008 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in de rode cijfers terechtgekomen. Het aandeel werd in Frankfurt ruim 7 procent lager gezet.

Advies

AkzoNobel werd 3,2 procent minder waard. De Belgische bank KBC heeft het advies voor het chemieconcern verlaagd naar 'hold' van 'accumulate'.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,2805 dollar tegen 1,2850 dollar bij het slot van de handel in Europa woensdag.

Meer over