Wal-Mart trekt Dow omlaag

Na twee mooie handelsdagen kwam donderdag de Newyorkse effectenbeurs maar net boven nul uit. Wal-Mart het grootste detailhandelsconcern ter wereld en Boeing, de op één na grootste vliegtuigbouwer van de wereld, waren de grote boosdoeners....

De stormachtige opmars van Wal-Mart in de Verenigde Staten lijkt eenbeetje tot staan gebracht.

De verkopen in december vielen het bedrijf bitter tegen. De omzetgroeide nog wel, maar lang niet zo hard als de leiding had voorzien. Indecember verkocht Wal-Mart 2,2 procent meer, maar dat was veel minder dande ongeveer 4 procent die de directie van Wal-Mart had voorspeld.

De top van het winkelconcern moest dan ook een winstwaarschuwingafgeven.

Beleggers waren niet blij met de cijfers van december. Zij deden hetaandeel in de verkoop. Wal-Mart daalde 70 dollarcent (min 1, 5 procent) op45,62 dollar.

Ook vliegtuigbouwer Boeing zat in de hoek waar de klappen vallen. Datlijkt vreemd omdat Boeing een recordaantal orders in 2005 kon presenteren.In totaal kwam het aantal bestellingen uit op 1002 stuks.

Maar de grote aantallen waren onvoldoende om analist Nick Fothergill tevermurwen tot een mooie aanbeveling. Hij verlaagde zijn beleggingsadviesvan kopen naar neutraal, omdat hij bang is dat de orders in 2006 zullendalen en de kosten van de materialen zullen stijgen. Boeing daalde1,35 procent op 70,21 dollar.

Meer over