Wakker Dier: supermarkten breken belofte beter varkensvlees

Supermarkten lappen hun belofte om vlees van 'industrievarkens' in de ban te doen massaal aan hun laars. Van al het varkensvlees uit folderaanbiedingen is 43 procent afkomstig van varkens die hun hele leven in een kaal hok doorbrengen.

Pim Pauwels
Varkens met één Beter Leven ster krijgen iets meer ruimte en worden niet gecastreerd. Beeld anp
Varkens met één Beter Leven ster krijgen iets meer ruimte en worden niet gecastreerd.Beeld anp

Dat meldt Wakker Dier, de organisatie die zich hardmaakt voor het dierenwelzijn. In 2013 beloofden alle supermarkten dit 'industrievlees' te vervangen voor vlees met minimaal één Beter Leven-ster. Varkens met één zo'n ster krijgen iets meer ruimte en worden niet gecastreerd.

De dierenwelzijnsorganisatie bestudeerde de folders van supermarktketens van het derde kwartaal van 2016. Daaruit blijkt dat alle grote supermarktketens het afgelopen kwartaal stuntten met de meest omstreden categorie varkensvlees. Supermarkten Hoogvliet en Emté deden dit het vaakst. Van hun varkensvleesaanbiedingen was respectievelijk 83 en 61 procent afkomstig van varkens zonder keurmerk, goed voor 72 en 62 aanbiedingen. Jumbo scoort het minst slecht met 'maar' 17 kiloknallers in de folders dit kwartaal, 15 procent van al hun aanbiedingen voor varkensvlees.

Supermarkten scoren in het onderzoek bovendien slecht op het aanbieden van biologisch varkensvlees, waarbij varkens tijdens hun leven naar buiten konden. Slechts twee supermarkten promootten het biologische vlees met enige regelmaat in hun folders (Coop met 21 procent van hun aanbiedingen en Plus met 17 procent), terwijl zes supermarkten het afgelopen kwartaal geen biologisch varkensvlees in de aanbieding hadden.

Begin november constateerde Wakker Dier dat de supermarkten hun leven wel wat beteren als het gaat om kippenvlees. Op 27 procent van de kip in Nederlandse supermarkten stond een ster, een toename van 25 procent in twaalf maanden.

De organisatie constateerde ook dat het aandeel plofkip daalde van 63 naar 16 procent. Het aandeel van 'tussenkip' (geen plofkip, maar ook geen keurmerk) groeide flink. Vomar, Albert Heijn en Jumbo verkopen geen plofkip meer.

Emté was ook toen al hekkensluiter, met veel plofkip en weinig kip met een ster. Een woordvoerder van de keten noemt de verwijten onterecht: 'In hun onderzoeken kijkt Wakker Dier alleen naar het sterrensysteem van de Dierenbescherming. Wij hebben de keurmerken 'Betere kip' en 'Het betere varken' en 'Natuurvlees'. Die zou Wakker Dier ook moeten erkennen.'

Meer over