Wachten op Greenspans laatste daad

Europa was dinsdag in afwachting van de mogelijk laatste renteverhoging die Alan Greenspan zal doorvoeren. Hij vertrekt over twee maanden....

De AEX-index van de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdamnoteerde aan het slot van de handel een stand van 433,17 punten.Dat is een winst van 0,37 punt ofwel 0,1 procent. De MidKap-indexvan middelgrote fondsen daalde 1,02 punt (0,2 procent) tot504,98 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingenrespectievelijk 0,4 en 0,2 procent omhoog. Londen boekte 0,1procent winst.

In de AEX-graadmeter zaten de uitgeversfondsen in de hoekwaar de klappen vielen. Uitgeverij Wolters Kluwer moest eenverlies van 2,6 procent incasseren. Reed Elsevier verloor 0,35procent.Het informatieconcern VNU komt woensdag met eentussentijdse rapportage. Beleggers zetten het fonds alvast 0,7procent lager.

Getronics stond hoog in de AEX-index met een winst van1,2 procent. De automatiseerder heeft een contract gesloten methet chemieconcern DSM voor de verzorging van ICT-diensten, terwaarde van 40 miljoen euro. DSM deed het ook goed met een winstvan 2,1 procent. Een Europees besluit over classificatie vanchemische stoffen doet het concern kennelijk geen pijn.

De Europese oliefondsen wisten te profiteren van een stijgingvan de olieprijs tot ruim boven de 61 dollar per vat, onder meerdoor het naderende winterweer in het noordoosten van de VerenigdeStaten. BP pakte 0,7 procent en Total 1,8 procent. Shell kreegextra vertrouwen van beleggers omdat het aangaf meerinvesteringen te doen in oliewinning voor volgend jaar. Het fondswon 0,75 procent.

Het aandeel Van der Hoop krabbelde weer op na de enormekoersverliezen van maandag en vrijdag. Analisten spreken vanspeculatie onder beleggers dat de zakenbank mogelijk toch nog eenreddende engel kan vinden. Het fonds sloot met een winst van 80procent op 1,08 euro. Voordat de ellende voor Van der Hoop begon,was het aandeel nog 4,12 euro waard.

De Duitse DAX-index wist geen profijt te trekken van eenforse toename van het vertrouwen van analisten en beleggers inde economie in december. De grootste winnaar in Frankfurt wasSiemens met 2,1 procent, na gunstige uitlatingen van DeutscheBank.

Meer over