GeldvraagCreditcards

Waarom wordt het gebruik van mijn creditcard beperkt?

De voorwaarden voor creditcards veranderen per 1 juli. Een poging om meer zakelijke creditcards te verkopen?  Beeld REUTERS
De voorwaarden voor creditcards veranderen per 1 juli. Een poging om meer zakelijke creditcards te verkopen?Beeld REUTERS

Vanaf 1 juli kan ik mijn creditcard van ASN Bank niet meer gebruiken voor uitgaven die ik bij mijn werkgever declareer. Waarom is dat en wat kan ik er tegen doen?

U bent niet de enige die hierdoor geraakt wordt. De voorwaarden van in totaal drie miljoen creditcards gaan per 1 juli veranderen. Het gaat hier onder andere om Visa World card, Mastercard en de creditcards van ASN, SNS, Regio Bank, ANWB en de Bijenkorf. Zij worden allemaal uitgegeven door International Card Services (ICS), de grootste uitgever van dit soort kaarten in Nederland.

Deze creditcards zijn voortaan niet meer te gebruiken voor uitgaven die te maken hebben met beroep of bedrijf. Uw kaart is persoonlijk. Voor andere uitgaven moet u een zakelijke creditcard gebruiken. Volgens ICS is deze maatregel genomen om te voldoen aan de wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme.

In april kreeg u bericht van ICS over de nieuwe voorwaarden per 1 juli. U vroeg per mail om een toelichting en kreeg die zwart op wit. U mag vanaf 1 juli de creditcard niet langer gebruiken voor zakelijke uitgaven: ‘Hieronder vallen ook de hotels, reizen en andere onkosten die later door u worden gedeclareerd bij uw werkgever.’

Het is een vreemde aanpassing. ING en Rabobank stellen deze beperking niet. ABN Amro zit ook bij ICS en voert dezelfde wijziging door per 1 augustus.

Ik vraag ASN om commentaar, maar die stuurt mij door naar ICS. Vervolgens moet ik enkele dagen wachten op antwoord. Het blijkt een misverstand te zijn. De creditcard kan ook na 1 juli nog gebruikt worden voor kosten die u bij de werkgever declareert. Loos alarm. Slechts enkele tientallen klanten hebben de verkeerde informatie gekregen.

Waarom verandert ICS de voorwaarden van meer dan 20 diverse creditcards, als vervolgens blijkt dat bijna alles hetzelfde blijft? In de oude voorwaarden stond al dat de kaart persoonlijk was. In de nieuwe voorwaarden is aan artikel 4.1 toegevoegd: ‘U mag uw card alleen gebruiken als particulier en niet voor uw beroep of bedrijf.’ Ook staat er nu dat de kaart direct geblokkeerd kan worden bij gebruik voor beroep of bedrijf.

Het lijkt mij op zijn minst een poging van ICS om meer zakelijke creditcards te verkopen. Die zijn veel duurder.

In 2017 eiste ICS van zijn klanten dat zij veranderingen in hun persoonlijke en financiële situatie direct doorgaven. De kaarthouders waren verplicht om vragen daarover van ICS te beantwoorden. Ook toen zei ICS aan de Geldgids dat het allemaal reuze meeviel. ICS staat verder bekend om zijn harde voorwaarden voor klanten die niet binnen 21 dagen betalen. De kaart wordt dan geblokkeerd en er wordt een boeterente in rekening gebracht, zonder een aanmaning te sturen.

Tegenover iedere journalist staan vijf communicatieprofessionals in dienst van bedrijven, met als taak het voorkomen van negatieve publiciteit. Het is maar dat u het weet.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over