Geldvraag

Waarom schrapt de Belastingdienst de betaalkorting voor kleine zelfstandigen?

2017-02-28 11:57:20 DEN HAAG - Het exterieur van het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. ANP BART MAAT Beeld ANP
2017-02-28 11:57:20 DEN HAAG - Het exterieur van het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. ANP BART MAATBeeld ANP

In januari ontvangen ongeveer 1,5 miljoen kleine zelfstandigen en freelancers een voorlopige aanslag van de Belastingdienst voor het komende jaar. Zij hebben geen werkgever die voor hen iedere maand loonbelasting inhoudt. Zij moeten dus zelf belasting betalen.

Zij kunnen de aanslag voor 2021 in één keer betalen. Het hele bedrag moet dan voor 1 maart op de rekening van de Belastingdienst staan. Veel mensen doen dat al jaren. Vorig jaar kozen bijna 900 duizend mensen hiervoor omdat zij korting krijgen. De korting is 4 procent op jaarbasis. In de praktijk is dat ongeveer 1,7 procent korting, omdat zij gemiddeld vijf maanden eerder betalen dan bij een maandelijkse overboeking. Het is een mooi cadeautje. Iemand die 6.000 euro belasting moet betalen, krijgt 100 euro korting. Of liever: kreeg. De korting is dit jaar verlaagd naar 1 euro.

Wat is er aan de hand? Het kabinet heeft tot eind 2021 de rente op belastingschulden verlaagd van 4 naar 0,01 procent, vanwege covid-19. Hier profiteren vooral ondernemers van. Zij hoeven nu geen hoge rente te betalen als zij door geldgebrek hun belastingen niet op tijd kunnen betalen, of als zij om uitstel van betaling vragen. Het vervelende is dat de betaalkorting hierdoor ook naar 0,01 procent gaat. De tegemoetkoming wordt dus deels betaald door de kleine zelfstandigen.

Waarom is dat zo geregeld? Er is geen goede verklaring voor. Het kan best anders. Veel burgers krijgen na bijna twee jaar een definitieve aanslag voor hun toeslagen. Zij moeten een bedrag terugbetalen, inclusief 0,01 procent rente. Of zij krijgen juist meer toeslag, inclusief 4 procent rente.

Bij toeslagen lukt het dus wel om een onderscheid te maken tussen rente betalen en ontvangen. De fiscus krijgt al zoveel kritiek op het afhandelen van toeslagen, dus dat ligt gevoelig.

Bij de betaalkorting is het onmogelijk om meer rente te vergoeden dan die 0,01 procent. De officiële reden: zo staat het in de wet en uitvoeringstechnisch kan het niet anders.

Als de Belastingdienst iets niet kan uitvoeren, hoeft dat geen onwil te zijn. Toch is het onbevredigend als je geen verklaring krijgt voor een maatregel die 900 duizend mensen raakt. Het is altijd hetzelfde liedje bij de fiscus. Ze voeren alleen de wet uit. En ze hebben een ict-probleem, dus qua uitvoering kan er bijna niets. Het is een mammoettanker.

Kon het echt niet anders met de betaalkorting? Volgens de Belastingdienst niet. Het gaat volgens de woordvoerder ‘om een aanpassing in programmatuur en processen die meer dan veertig verschillende belastingen ondersteunen. Dat zou echt veel werk zijn. En onze ict-portfolio zit heel vol.’

De vraag is of de betaalkorting niet op termijn verdwijnt. De Belastingdienst heeft het gemak van de maandelijkse automatische incasso ook ontdekt. De korting van 12 euro voor het jaarlijks betalen van de wegenbelasting is jaren geleden al afgeschaft. En vanaf 2021 zou de korting voor het in één keer betalen van de vennootschapsbelasting verdwijnen. Dat is nu uitgesteld tot 2023, wegens ict-problemen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over