GeldvraagHuishoudelijke hulp

Waarom krijgt iemand een werkster voor 1,50 euro per uur?

Een jonge vrouw werkt bij de thuiszorg. Ze verzorgt huishoudelijke taken bij een oudere mevrouw, die zo langer zelfstandig kan wonen.  Beeld Hollandse Hoogte / Patricia Rehe
Een jonge vrouw werkt bij de thuiszorg. Ze verzorgt huishoudelijke taken bij een oudere mevrouw, die zo langer zelfstandig kan wonen.Beeld Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Sinds dit jaar krijgt een van mijn vrienden drie uur per week huishoudelijke hulp via de gemeente. Ze heeft haar eigen werkster de deur uit gedaan en betaalt nu 19 euro per maand als WMO-bijdrage. 1,5 euro per uur, waarom zo goedkoop? Ze kan het best zelf betalen.

Uw vriendin is ruim 80 jaar oud. Ze heeft daar waarschijnlijk gewoon recht op, ook al kan ze het zelf betalen. U ben niet de enige met onbegrip. Er was vorig jaar een opstand onder gemeenten – onder aanvoering van Assen – tegen het goedkope Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)-abonnement. Veel gemeenten rekenden een eigen bijdrage voor de werkster, afhankelijk van het inkomen. Ten onrechte. Sinds dit jaar is expliciet vastgesteld dat huishoudelijke hulp onder het abonnement van 19 euro per maand valt.

In Nederland krijgt iedereen ouderenzorg, ook hogere inkomens. Er zijn twee vormen: voor iedereen of met een inkomensafhankelijke bijdrage. Bij een deel van de WMO-zorg is er een bijdrage afhankelijk van het inkomen. Dat betreft algemene voorzieningen uit de WMO, zoals collectief vervoer en voorzieningen als was-, strijk- en maaltijdenservice en klussendienst. Daar valt de werkster dus niet onder.

Een ander deel van de WMO-zorg is voor iedereen, voor zover nodig. Voor 19 euro per maand krijgt u hulp op maat. De gemeente komt dan wel langs om vast te stellen of de oudere hulpbehoevend is. Een ambtenaar stelt na een keukentafelgesprek vast wat u nog zelf kunt doen en wat u kunt regelen met hulp van mantelzorgers: familie, vrienden of buren. De gemeente geeft aanvullende steun zodat u zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Ook huishoudelijke hulp.

Als uw vriendin die steun niet nodig heeft, dan heeft de gemeente een verkeerde inschatting gemaakt. Sommige ouderen doen zich zielig voor, maar meestal is het juist andersom: tegen de ambtenaar houden ze zich groot, omdat ze niet zielig en oud willen lijken. Er zijn organisaties die ouderen en mantelzorgers helpen om passende steun te krijgen, zoals Mezzo en Per Saldo.

De afgelopen jaren waren gemeenten vaak te streng met het toekennen van WMO-zorg. En er gingen miljoenen euro’s op aan procedures om de hoogte van het inkomen en de eigen bijdrage vast te stellen. Juist mensen met een iets hoger inkomen werden hier de dupe van. Zij kregen niet of nauwelijks zorgtoeslag, maar waren veel geld kwijt aan eigen risico en eigen bijdragen. Hun zorgkosten stapelden zich op, terwijl ze vastliepen in regels en diverse loketten.

Strenge regels en inkomensgrenzen hebben ook bij belastingtoeslagen tot veel ellende geleid. Veel mensen haken af of lopen vast. Bij de ouderenzorg is nu gekozen voor vereenvoudiging en meer ondersteuning, bijvoorbeeld via regelhulp.nl en het Juiste Loket (mailen naar meldpunt@juisteloket.nl of bellen met 030-7897878).

Gemeenten klagen ondertussen over geldgebrek. De ozb-heffing voor huiseigenaren en de parkeerkosten zijn dit jaar flink verhoogd. De rekening komt dus wel bij de burger terecht.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over