GeldvraagReinout van der Heijden

Waarom geeft de Belastingdienst een boete zonder waarschuwing?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Als gepensioneerde verkoopt u af en toe boeken uit uw Tolkien-verzameling via boekenmarkten. Die stellen als eis dat u bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en beschikt over een btw-nummer. U moet daarom elk kwartaal btw afdragen. U bent vergeten de ontvangen btw à raison van 13 euro over het laatste kwartaal van 2019 aan de Belastingdienst te betalen. In februari 2020 kreeg u een aanslag van de Belastingdienst van 63 euro. Dat was 13 euro btw plus 3 procent rente met een minimum van 50 euro. Uw bezwaar werd rücksichtslos afgewezen. Op latere brieven reageert de Belastingdienst niet eens.

Dat verbaast mij niets. De Belastingdienst handelt volgens de regels: wie niet op tijd betaalt, krijgt een verzuimboete. In dit geval had u over het laatste kwartaal van 2019 uiterlijk 1 februari van het jaar daarop de btw moeten afdragen. Vanaf die datum heeft u nog zeven dagen de tijd om uw fout goed te maken. Doet u dat niet, dan bent u in verzuim en volgt er automatisch een boete van minimaal 50 euro.

De Belastingdienst waarschuwt vaak niet. Dat zit niet in de cultuur van de organisatie, die dichter bij rechtshandhaving dan dienstverlening staat. Bij de Belastingdienst werken inspecteurs, net als bij de politie. En u doet geen opgave van belastingen, maar aangifte.

385 euro. Dat is de boete als je vergeet aangifte te doen over een schenking. Bij herhaalde fouten kan de boete oplopen tot 5.514 euro.

Ik heb onlangs een brief gekregen van de Belastingdienst dat ik aangifte over 2020 moet doen. Die brief is ieder jaar hetzelfde. Service, maar ook een gemiste kans. Waarom maakt de Belastingdienst niet van de gelegenheid gebruik om meer te vertellen? Onderaan de brief staat een zakelijke verwijzing naar belastingdienst.nl/aangifte voor meer informatie. Te zakelijk, naar mijn idee. Daar zijn handige tips en checklisten te vinden, over aftrekposten en de documenten die je nodig hebt bij het invullen van de aangifte. Er zijn nog veel meer goede url’s, zoals belastingdienst.nl/koopwoning.

Of belastingdienst.nl/schenken: daar staat dat iedereen vóór 1 maart aangifte moet doen als hij vorig jaar meer kreeg dan een bepaald bedrag. Bij eenmalige hoge schenkingen moet de ontvanger altijd aangifte doen, ook als hij niet boven de vrijstelling uitkomt. Wat niet vermeld staat, is dat je nog twee weken de tijd hebt om je fout goed te maken. Ben je definitief te laat, dan betaal je 385 euro boete. Je moet heel goed zoeken op de website om die informatie te vinden.

Als u de aangifte over 2020 niet vóór 1 mei indient, geldt hetzelfde. Geen paniek. U heeft nog twee weken de tijd en de Belastingdienst stuurt u een herinnering. Hier dus wel, in tegenstelling tot de vergeten btw.

Er is gelukkig een oplossing voor uw btw-probleem. Als u zich aanmeldt voor de kleineondernemersregeling (kor), hoeft u geen btw meer te rekenen en af te dragen. Een van de voorwaarden voor de kor is dat u minder dan 20.000 euro omzet heeft per jaar. Meer informatie op belastingdienst.nl/kor.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over