GeldvraagReinout van der Heijden

Waarom blijft de kredietrente met 14 procent zo hoog?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wie koopt of afbetaling of rood staat bij de bank, betaalt soms wel 14 procent rente per jaar. Waarom is dat zo veel en gaat dat niet omlaag?

Afgelopen week stond een reportage in de Volkskrant over het callcenter van Wehkamp. Deze webwinkel biedt de mogelijkheid om te lenen tegen 14 procent rente. Dat is de maximaal toegestane rente.

Waarom zo hoog? Het staat in de wet dat kredietverschaffers maximaal 12 procent bovenop de wettelijke rente mogen rekenen. De wettelijke rente bedraagt 2 procent. Die 12 procent geldt al sinds 2006. Daarvoor was het nog 16 procent.

Aardig detail: in 2006 stapten Wehkamp en Neckermann naar de rechter om de verlaging van de maximale rente ongedaan te maken. Ze zouden hierdoor in financiële problemen raken. Neckermann is inderdaad onlangs failliet gegaan, maar dat lag niet aan de ‘lage’ rente. Bij Bol.com en Coolblue kun je niet eens op afbetaling kopen. Het lijkt erop dat Wehkamp (en Otto, BCC, Expert) de concurrentie met de blauwe reuzen juist volhouden dankzij ‘gespreid betalen’. Verkopen op afbetaling levert meer omzet op.

Krediet is heel winstgevend voor de webwinkels. In het laatste jaarverslag van Wehkamp staat vermeld dat verkopen op afbetaling een ‘gematigd risico’ heeft. Wehkamp lijdt er dus weinig verlies door. Het gaat om kleine bedragen verspreid over een groot aantal klanten. Die kunnen bovendien uitgebreid getoetst worden op kredietwaardigheid, onder andere bij het BKR in Tiel. In 2006 kon Wehkamp niet toetsen bij BKR. Dat was toen nog voorbehouden aan banken.

In hetzelfde jaarverslag over 2019 schrijft Wehkamp dat het goedkoper is geworden kopen op afbetaling te financieren. Het bedrijf leent dat geld bij banken tegen steeds lagere rente. Klanten blijven echter 14 procent per jaar betalen.

Banken profiteren ook van de hoge maximumrente. De rente voor rood staan is torenhoog, vooral bij ING en Rabobank (12,9 procent per jaar). ABN Amro rekende vijf jaar geleden nog evenveel als ING, maar heeft de rente voor rood staan inmiddels verlaagd naar 9,9 procent. Dat is nog altijd veel, in vergelijking met de spaarrente van afgerond 0 procent per jaar.

Spoort een lagere rente niet aan tot lenen? Volgens mij niet. In de praktijk zal het juist lastiger worden om op afbetaling te kopen, omdat minder mensen de toets doorstaan. Het is juist beter als webwinkels en banken voorzichtiger worden met krediet, omdat ze er niet meer zoveel aan verdienen.

Vorige maand heeft een meerderheid in de Tweede Kamer een motie aangenomen om de maximale rente te verlagen. Het kan een jaar duren voordat dit in de wet is aangepast. Het is onduidelijk hoe hoog de rente dan wordt. Het lijkt mij goed om het maximum direct flink te verlagen. Het wordt in dit informatietijdperk steeds makkelijker om iemands kredietwaardigheid vast te stellen. Er is meer informatie beschikbaar en de computers worden steeds slimmer in het analyseren daarvan.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.

Meer over