nieuwswaarde van de euro

Waarde van de euro stijgt doordat Europese Centrale Bank geen onverwachte maatregelen neemt

De euro is donderdag verder gestegen. De waarde van de munt steeg van 1,18 tot boven de 1,19 dollar na de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB kondigde geen nieuwe opvallende beleidsmaatregelen aan, waaruit analisten de conclusie trokken dat Frankfurt bezorgd is over de koers­stijging van de euro maar niet té bezorgd. Voor de zomer was de euro nog 1,08 dollar waard.

Lagarde sprak van een sterk herstel in economische ­activiteit in de afgelopen maanden.Beeld EPA

President Christine Lagarde zei na afloop dat de stijgende eurokoers onderwerp van discussie is geweest in het bestuur, omdat hierdoor de inflatie nog verder achterblijft op de doelstelling (buitenlandse importen worden goedkoper), maar dat de ECB geen wisselkoersbeleid voert.

Pimco, een van de grootste obligatiebeleggers in de wereld, merkte op dat ‘de ECB niet echt agressief reageerde op de valuta-ontwikkelingen en dat er ook geen enkel signaal was voor verdere uitbreiding van de stimuleringsmaat­regelen’. En dat leidt volgens Pimco tot een verdere koersstijging.

Onlangs had Philip Lane, de hoofdeconoom van de ECB, nog wel zijn zorgen geuit over een euro van boven de 1,20 dollar, omdat dit het economisch herstel bemoeilijkt. Lagarde was iets ­positiever gestemd over de economie in de eurozone. Voor dit jaar verwacht de ECB een krimp van 8 procent tegen een verwachting van 8,7 procent bij de ­vorige vergadering.

De inflatie zal volgend jaar op 1 procent uitkomen. Dat is iets meer dan de 0,8 procent van de vorige keer, maar nog altijd ver beneden het doel van de inflatie van bijna 2 procent. Lagarde sprak van een sterk herstel in economische ­activiteit in de afgelopen maanden.

De industrie en dienstensector groei-en weer nadat ze door de coronapandemie in een diep dal terechtkwamen. Volledig herstel hangt er vooral vanaf hoezeer we de pandemie de baas worden, aldus Lagarde.

De officiële rente in de eurozone zal 0 procent blijven, terwijl banken op het wegzetten van tegoeden bij de ECB 0,5 procent moeten toeleggen. Ook gaat de ECB verder met het opkopen van obligaties om ook de marktrente laag te houden.

Meer over de economische impact van de coronacrisis

Schulden kwijtschelden en een permanent herstelfonds: hoe DNB-president Knot de EU wil redden
Brusselse dwang op Nederland om meer uit te geven. Schuldkwijtschelding voor Italië en Griekenland. Een permanent herstelfonds voor de zwakke eurolanden. DNB-president Klaas Knot maakt zich zorgen over de Europese Unie en rammelt aan de laatste heilige huisjes in de eurozone.

Amerikaanse centrale bank houdt de rente nog jarenlang laag
De rentetarieven in de VS blijven nog jarenlang ongekend laag. Voorzitter Jerome Powell van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, liet eind augustus weten dat de maximuminflatiedoelstelling van 2 procent wordt losgelaten. Ook als de inflatie daarboven komt, is dat niet altijd een reden om de rente te verhogen.

Meer over