'Waar blijven mijn overuren?'

De ontslagen medewerkers van het failliete Perry Sport en Aktiesport blijven met vragen achter. Het UWV reist deze week hotelzaaltjes af om die te beantwoorden. 'Waar blijven mijn overuren?'

Joris Zwetsloot
De -veeal jonge- ontslagen personeelsleden van de twee sportketens leveren hun papieren in bij een UWV-medewerker. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De -veeal jonge- ontslagen personeelsleden van de twee sportketens leveren hun papieren in bij een UWV-medewerker.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het faillissement van Perry Sport was voor de familie Van der Reek echt een beetje de druppel. Vader Dolf (51) en zijn 23-jarige zoon verloren hun baan al bij een ander faillissement, dat van - ironisch genoeg - een reïntegratiebureau in Leiderdorp. Woensdagochtend vergezelt Dolf van der Reek zijn dochter Rianne (21) bij een voorlichtingsbijeenkomst van het UWV en Unlimited Sports Group (USG), de moedermaatschappij van de winkelketens Perry Sport en Aktiesport.

Rianne van der Reek zit in een kitscherig jugendstilzaaltje van het Van der Valk hotel langs de Rijksweg A4. Met haar nog zo'n vijftig collega's van de sportwinkels in en rondom Amsterdam. De bittere pil van hun ontslag kan worden weggespoeld met gratis koffie en kleine gebakjes, die grotendeels onaangeroerd blijven.

Antwoorden

De aanwezigen komen niet voor versnaperingen, maar voor antwoorden op hun vragen. Wanneer krijgen zij bijvoorbeeld hun loon? En hoe zit dat met overwerk en vakantiedagen, worden die nog uitbetaald?

Met die vragen lopen eigenlijk alle 2.500 medewerkers van de sportwinkels rond sinds USG eind februari failliet ging. Vandaar dat het UWV deze en volgende week zo'n 34 bijeenkomsten houdt voor het verweesde personeel. Die vinden voornamelijk in hotelzaaltjes plaats. 'Neutraal terrein', volgens de woordvoerder van het UWV.

Bij de sessie van tien uur schuiven vooral jongeren aan. Een groep hulpkrachten, die op zaterdag en donderdagavond kwamen werken als bijbaan naast hun studie. En een groep mbo-studenten die een leer-werktraject volgden. Zij gingen één dag naar school en werkten daarnaast vier dagen in de sportwinkels.

Geruststellend

Het personeel hoort eerst wat geruststellende woorden van UWV'er Cor Tjassens Keiser. Het vakantiegeld en de pensioenen van maximaal een jaar geleden worden nog uitgekeerd. Het winkelpersoneel moet nog hoogstens een half jaar op dat geld wachten. Hun achterstallig loon krijgen ze op 11 maart al. Het UWV betaalt de werknemers hun loon tot drie maanden terug.

Maar wat gebeurt er met mijn overuren van vóór die tijd, wil Rianne weten. Van der Reek volgt een opleiding tot filiaalmanager detailhandel. Als onderdeel daarvan werkte ze 32 uur bij Perry Sport in de Amsterdamse Kalverstraat. Afgelopen jaar sprong zij daarnaast regelmatig bij in een Leids filiaal van Perry. De 50 uur die zij daar heeft gewerkt, krijgt zij waarschijnlijk niet meer uitbetaald.

Klap

Van der Reek ervaart het faillissement als een klap in haar gezicht. 'Nog geen twee dagen nadat we hoorden dat er problemen waren, ging Perry failliet. Als ik niet binnen twee maanden een nieuwe werkplek vind, haal ik mijn opleiding niet. Ik had graag meer tijd gehad om te zoeken.'

Ook haar collega Petra van der Weide was verrast door het plotselinge faillissement. 'Op vrijdag hadden we het nog over de verbouwing van het filiaal, na het weekend waren we ineens failliet.'

De 48-jarige blondine met licht Amsterdamse tongval werkt al 25 jaar voor Perry Sport. De winkel en het personeel in de Kalverstraat 'voelen als familie' voor haar. Net als veel andere collega's hoopt zij dat de winkel doorstart onder een andere eigenaar én dat zij haar baan behoudt.

Gemak

Van der Weide heeft recht op zeker twee jaar werkloosheidsuitkering. Ze vindt het fijn dat ze op haar gemak kan zoeken naar iets nieuws. Al heeft ze 'totaal nog niet nagedacht' over een leven na Perry Sport. Voorlopig werkt ze nog even door, want de meeste sportwinkels blijven nog even open in afwachting van een mogelijke doorstart. Van der Weide: 'Dat wil ik eerst afsluiten. We hebben immers nog een paar weken te gaan.'

Het personeel van Perry Sport en Aktiesport krijgt mogelijk nog deze week te horen wie hun nieuwe werkgever wordt. Gistermiddag verliep de deadline voor mogelijke overnamekanditaten. Er hebben zich twintig kandidaten gemeld bij de curator. Met de geloofwaardige en financieel gezonde bieders wordt deze week nog gesproken. De curator geeft de voorkeur aan kandidaten die Perry Sport en Aktiesport in hun geheel willen overnemen, dus alle winkels.

De Amsterdamse investeringsmaatschappij Convent Capital heeft al publiekelijk interesse getoond in de 70 winkels van Perry Sport. Managing partner Dick van Hoorn bevestigde tegenover het Financieele Dagblad een bod voor te bereiden. Ook winkelketen Intersport zou volgens de geruchtenmachine interesse hebben in de failliete sportwinkels.

Meer over