VW en Volvo praten over samenwerking

Volkswagen en Volvo voeren besprekingen over een alliantie die mogelijk kan leiden tot een fusie tussen de twee autofabrikanten. VW-bestuursvoorzitter Ferdinand Piech en president-directeur Leif Johansson van Volvo hebben elkaar afgelopen vrijdag in het geheim ontmoet op het hoofdkantoor van de Zweedse onderneming....

ANP

NEW YORK

Dat meldt het Amerikaanse zakendagblad The Wall Street Journal woensdag. De krant baseert zich op bronnen die op de hoogte zijn van de situatie. Volkswagen wilde geen commentaar geven. Volvo gaf weliswaar toe dat beide topmannen elkaar in Göteborg hebben ontmoet, maar wilde niets kwijt over de inhoud van het gesprek.

Volkswagen zou vooral geïnteresseerd zijn in de middelzware en zware trucks die Volvo in haar divisie bedrijfswagens produceert. Eerdere gesprekken van Volkswagen met de Zweedse concurrent Skania en het Duitse bedrijf MAN om op dit terrein samen te werken, zouden op niets zijn uitgelopen. Tussen Volvo en VW bestaan al commerciële banden. De Zweden kopen van VW-dochter Audi de gebruiksarme turbodiesel (TDI) motor.

Voor Volvo lijken de gesprekken met VW op een tweede serieuze poging om te fuseren met een branchegenoot. Aan het einde van 1993 leek de Zweedse autofabrikant het na langdurige onderhandelingen eens te zijn met Renault. Volvo's raad van commissarissen stak echter op het laatste moment een stokje voor de fusie met de Franse producent van personen- en vrachtauto's. Een meerderheid van de Zweedse aandeelhouders bleek tegen omdat Renault te veel invloed zou krijgen in het voorgestelde samenwerkingsmodel.

Meer over