VS stellen sancties tegen Total uit als EU druk op Iran opvoert

Om een conflict met de Europese Unie te vermijden, zal de Amerikaanse regering sancties tegen het Franse energiebedrijf Total uitstellen....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Total heeft samen met het Russische Gazprom en het Maleisische Petronas een investeringsovereenkomst met Iran gesloten ter waarde van twee miljard dollar.

Volgens anonieme, hoge functionarissen op het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken willen president Clinton en minister Albright een handelsoorlog met de Europese Unie voorkomen. Zij hopen dat Amerikaanse en Europese onderhandelaars, die deze maand bijeenkomen in Brussel en Washington, tot een vergelijk komen over een gezamenlijk beleid om Iran onder druk te zetten.

Volgens The Washington Post en andere Amerikaanse media is Clinton bereid een conflict met het door Republikeinen gedomineerde Congres te riskeren. Dat conclict riskeert Clinton als hij van zijn bevoegdheid gebruik maakt sancties tegen Total, Gazprom en Petronas - de drie betrokken ondernemingen - uit te stellen. De Iran-Libya Sanctions Act (ISLA) van 1996 biedt de president daartoe de mogelijkheid. Volgens het Witte Huis is deze wet ontworpen om Europa ervan te overtuigen dat Iran steviger moet worden aangepakt.

Of het Congres het beleid van Clinton zal steunen, is de vraag. De indiener van de wet, senator Alfonso D'Amato uit New York, en de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden, Benjamin Gilman, ook een New Yorkse Republikein, hebben een brief geschreven aan de president waarin zij aandringen op onmiddellijke actie tegen Total. Als de president de overeenkomst door de vingers ziet dan ondermijnt hij het Amerikaanse beleid tegen terrorisme en schept hij een precedent.

'Tientallen buitenlandse bedrijven wachten onze reactie op de Total-deal af. Als we Total niet bestraffen als een overtreder van de ISLA-wetgeving is het waarschijnlijk dat buitenlandse investeringen in de Iraanse gas- en olievelden snel zullen toenemen', aldus deze Republikeinen.

Regering en Congres beschouwen Iran als een land dat terrorisme in het Midden-Oosten steunt en bovendien werkt aan de ontwikkeling van nucleaire technologie. De regering in Teheran ontkent dat niet, maar betwist het recht van de Verenigde Staten zich daarmee te bemoeien. De VS zullen de Europese Unie tijdens gesprekken van Stuart Eizenstat, onderminister van Buitenlandse Zaken, en de Europese Commissie ook vragen zes internationale protocollen tegen terrorisme te ondertekenen.

Meer over