VS: ook sjoemelsoftware in zwaardere VW-motoren

Er is ook sjoemelsoftware geïnstalleerd in de zwaardere 3 liter-motoren van autoconcern Volkswagen. Dat maakte de Amerikaanse federale milieudienst EPA maandag bekend. Het gaat onder meer om de modellen Porsche Cayenne en Audi Quattro. Het is voor het eerst dat ook Porsches zijn ontdekt met software waarmee gefraudeerd kan worden met uitstootwaarden.

Topman Matthias Mueller in een VW-fabriek in Wolfsburg Beeld afp
Topman Matthias Mueller in een VW-fabriek in WolfsburgBeeld afp

Volgens de EPA is de software geïnstalleerd in luxeauto's van de Volkswagen-dochters Porsche en Audi met V6-dieselmotoren.

Volkswagen sprak in een reactie de nieuwe beschuldigingen van de EPA tegen en stelde dat geen illegale software is gebruikt in V6-dieselmotoren. Het Duitse autoconcern zei dat zal worden samengewerkt met de milieudienst om de zaak op te helderen.

Het bedrijf heeft eerder wel erkend dat wereldwijd is gesjoemeld met dieselmotoren met een inhoud van 1.2, 1.6 en 2.0 liter. Het gaat daarbij om 11 miljoen auto's. Met de nieuwe ontdekking door de EPA zouden minstens 10.000 wagens vanaf het modeljaar 2014 zijn gemoeid.

Diesels mogen EU-norm nog jaren overschrijden

Ondanks de onthulling dat Volkswagen de NOx-uitstoot met fraude heeft gemanipuleerd, blijken de Europese autolanden bereid hun industrieën een beschermende hand toe te steken.

Archieffoto. Beeld ap
Archieffoto.Beeld ap

Miljardenboete

Door de illegale software waren de dieselmotoren van Volkswagen tijdens laboratoriumproeven schoner dan daadwerkelijk in de praktijk het geval is. Volkswagen hangt in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd vanwege het schandaal.

Porsche meldde in een reactie dat de beschuldigingen voor kennisgeving zijn aangenomen en worden onderzocht. De nieuwe topman van Volkswagen, Matthias Müller, stond eerder aan het hoofd van Porsche.

Het grootste autoconcern van Europa gaat alle auto's met sjoemelsoftware vanaf januari terugroepen naar de garage. Om de voorlopige kosten van de affaire te dekken, heeft het Duitse bedrijf miljarden opzijgelegd. Daardoor werd in het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 1,7 miljard euro. Het is het eerste kwartaalverlies voor Volkswagen in zeker vijftien jaar.

Meer over