Vrouwen klagen L'Oréal aan vanwege haaruitval

Honderdduizend Afro-Amerikaanse vrouwen slepen L'Oréal voor de rechter omdat een van de haarproducten van het Franse cosmeticaconcern haaruitval zou veroorzaken. Het gaat om een zogenoemde haarrelaxer, die zwarte vrouwen gebruiken om hun kroeshaar steil en glad te maken.

Pim Pauwels
Het L'Oreal hoofdkantoor in Clichy, vlakbij Parijs. Dochterbedrijf Softsheen-Carson richt zich specifiek op Afro-Amerikanen. Beeld afp
Het L'Oreal hoofdkantoor in Clichy, vlakbij Parijs. Dochterbedrijf Softsheen-Carson richt zich specifiek op Afro-Amerikanen.Beeld afp

Volgens de massaclaim die de vrouwen hebben ingediend bij een Californische rechtbank, veroorzaakt het middel 'verontrustende en pijnlijke verwondingen inclusief haarbreuk, haaruitval, hoofdhuidirritatie en brandwonden'. In de aanklacht eisen de slachtoffers minstens 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) schadevergoeding van het cosmeticaconcern. Dat zo veel mensen gezamenlijk één massaclaim indienen, is geen bijzonder fenomeen. In de Verenigde Staten zijn zulke 'class-actions' heel gewoon.

Het haarproduct waar het allemaal om draait, is de 'no-lye hair relaxer' van L'Oréals dochterbedrijf Softsheen-Carson. Dit cosmeticamerk richt zich specifiek op Amerikaanse mannen en vrouwen van Afrikaanse afkomst. In zijn marketingcampagnes figureren bekende Afro-Amerikanen, zoals de kapster van Michelle Obama. Maar het bedrijf lijkt het nu bij de doelgroep te hebben verbruid.

De advocaat die de vrouwen bijstaat is Kenneth Meiselas, die ook sterren als Lady Gaga en Nicki Minaj vertegenwoordigt. Volgens Meiselas zijn de vrouwen bereid het gesprek aan te gaan met het Franse merk. 'Maar het is aan L'Oréal om een rechtszaak te voorkomen', zegt hij tegen persbureau AFP.

In een officiële verklaring kon de Amerikaanse afdeling van L'Oréal niet ingaan op de juridische procedure. Het bedrijf zegt de zaak nauwlettend in de gaten te houden. Wel verdedigt L'Oréal zijn product: 'Relaxers zijn technische producten die veilig gebruikt kunnen worden als de instructies worden gevolgd', zei een woordvoerster van het cosmeticaconcern.

Volgens L'Oréal Nederland spelen de problemen niet hier. 'Het specifieke product is niet in Nederland verkrijgbaar. Over vergelijkbare producten hebben wij geen klachten ontvangen.'

Meer over