Nieuws

Vrouwen hebben qua financiële bagage een te lage pet op van zichzelf, toont onderzoek

Ruim eenderde van het verschil in financiële kennis blijkt te verklaren uit het feit dat vrouwen zichzelf te laag inschatten, toont nieuw internationaal onderzoek.

null Beeld H. Armstrong Roberts/ClassicStoc
Beeld H. Armstrong Roberts/ClassicStoc

‘Het is een universeel erkende waarheid dat een vrijgezelle man met een flink fortuin wel op zoek moet zijn naar een vrouw’, schreef Jane Austen in haar roman Pride and Prejudice. Onder wetenschappers is het net zo’n universeel erkende waarheid dat vrouwen minder goed weten dan mannen wat ze met zo’n fortuin aanmoeten.

Waar meisjes de andere kunne voorbij zijn gestreefd qua leesvaardigheid en natuurwetenschappelijke kennis en qua rekenvaardigheid amper nog onderdoen voor jongens, zoals de recentste PISA-cijfers tonen, blijken mannen in onderzoek na onderzoek financieel beter onderlegd te zijn dan vrouwen.

Hoe kan dit? Een gebrek aan zelfvertrouwen onder vrouwen, blijkt een deel van het antwoord. Dit wordt aangetoond door nieuw onderzoek van Tabea Bucher-Koenen (Universität Mannheim), Annamaria Lusardi (George Washington University), Rob Alessie (Rijksuniversiteit Groningen) en Maarten van Rooij (De Nederlandsche Bank). Ruim eenderde van het verschil in financiële kennis blijkt te verklaren uit het feit dat vrouwen zichzelf te laag inschatten.

Om te toetsen of een verschil in zelfvertrouwen een rol speelt, bedachten de onderzoekers een slimme truc. Eerst lieten ze 1.500 Nederlandse mannen en vrouwen drie vragen beantwoorden – een over rente, een over inflatie en een over risicospreiding – waarbij het antwoord: ‘Ik weet het niet’ telkens een van de opties was. Twee maanden later stelden de onderzoekers de vragen opnieuw, ditmaal zonder de optie: ‘Ik weet het niet’.

Wat bleek? In de tweede variant was het verschil tussen mannen en vrouwen een stuk kleiner. Antwoordde in de eerste variant bijvoorbeeld nog 84,4 procent van de vrouwen en 91,9 procent van de mannen juist op de rente-vraag – ‘U heeft 100 euro op een spaarrekening en krijgt 2 procent rente per jaar. Heeft u na vijf jaar meer, minder of precies evenveel als 102 euro?’ – bij de tweede variant was het verschil nog maar 91,2 om 94,7 procent. ‘Vrouwen’, vat onderzoeker Maarten van Rooij het samen, ‘weten dus meer dan ze zelf denken’.

Meer over