Vrouwen gedwongen tot staffunctie in de luwte

Vrouwen breken hun hun carriére af als zij de dertig zijn gepasseerd. Rond hun 32e kiezen zij de luwte van een staffunctie waarin ze in deeltijd kunnen werken om thuis meer voor de kinderen te kunnen zorgen....

Van onze verslaggever

AMERSFOORT

Dit stelde directeur S. Dekker van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) woensdag op een bijeenkomst van Oppertunity in Bedrijf.

Vrouwen vluchten in staffuncties, omdat bedrijven eisen dat leidinggevenden vijf dagen per week werken. Vrouwen , worden op die manier gedwongen hun carriére op te geven.

'Het bedrijfsleven moet af van de fictie dat alleen fulltimers volledige toewijding aan bedrijf en werk hebben, en dat verantwoordelijke functies niet in vier dagen vervuld kunnen worden', zei Dekker.

De nieuwe standaard luidt: vrouwen deeltijd in staffuncties en mannen fulltime in leidinggevende functies, constateert Dekker. Dit betekent voor bedrijfsleven en samenleving een kostbare desinvestering, meent zij. Bedrijven moeten een beleid ontwikkelen om vrouwen na de start van hun carrière vast te houden.

Doorstroming van vrouwen naar hogere managementfuncties houdt geen gelijke tred met de hoeveelheid vrouwen die werken. Het percentage vrouwen dat werkt, is sinds 1985 gestegen tot 66. Tweederde van hen werkt echter parttime. Slechts 19 procent heeft een baan van meer dan 35 uur.

Meer over