Vrachtverkeer in weekeinde is taboe voor meeste EU-leden

Een voorstel van de Europese Commissie om het rijverbod voor vrachtwagens in het weekeinde drastisch te beperken kan voorlopig niet op voldoende steun van de lidstaten rekenen....

Ook Italië en Portugal hebben bezwaren tegen dit plan, dat tot doel heeft de Europese binnenmarkt op transportgebied verder te harmoniseren. Mochten deze landen bij hun verzet blijven dan zal het voorstel er niet doorkomen. De Europese transportministers zullen er volgende week nog eens over discussiëren.

Een woordvoerder van de Europese Commissie sprak woensdag van 'een groot meningsverschil tussen de lidstaten'. Nederland is volgens een zegsman voorstander van een regeling voor de hele EU 'op een zo laag mogelijk niveau'.

Diverse Europese lidstaten kennen een rijverbod voor vrachtwagens dat zich over een groot deel van het weekeinde uitstrekt. De Europese Commissie wil trucks alleen weren op zondagen van 7.00 tot 22.00 uur (in de zomer tot 24.00 uur). Het verbod zou gelden voor de grote autowegen die de Europese lidstaten met elkaar verbinden.

De tegenstanders van de maatregel vrezen voor een enorme drukte en verkeersopstoppingen als vrachtauto's in het weekeinde de weg op mogen. De Europese Commissie stelt in haar ontwerp-richtlijn overigens voor uitzonderingen mogelijk te maken, bijvoorbeeld als er sprake is van slechte weersomstandigheden of bij wegwerkzaamheden.

Volgens de commissiewoordvoerder heeft het voorstel niet de bedoeling het vervoer per spoor te bevorderen. 'Het gaat vooral om de harmonisatie, maar als het spoorvervoer gestimuleerd wordt, is dat meegenomen.'

Meer over