Voorzichtige stemming op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De winsten die vrijdagochtend op de Europese beurzen werden behaald, werden later op de dag grotendeels ingeleverd. Een recordstand van de Dow-Jonesindex en een hoger slot in Tokio zorgden voor een positief begin.

Tegenvallende macrocijfers in de VS, die later op de dag bekend werden gemaakt, dempten deze stemming. ,,Beleggers hebben last van hoogtevrees'', vatte vermogensbeheerder Gert-Jan Geels van Eureffect de stemming samen. Hij doelt daarmee op de gestage stijging van de beurzen in de afgelopen maanden. ,,Met de bulk van de halfjaarcijfers nog voor de boeg is men niet erg genegen nog meer aandelen te kopen.''

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot op 560,93 punten. Dat is een winst van 0,79 punt, ofwel 0,1 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,3 procent tot 764,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,2 tot 0,5 procent.

VS

De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten daalden in juni onverwacht met 0,9 procent, terwijl economen gemiddeld rekenden op een omzetstijging van 0,1 procent. Verder werd bekendgemaakt dat de importprijzen vorige maand met 1 procent stegen, sterker dan de toename van 0,7 procent waar analisten gemiddeld op rekenden. Een hogere inflatie is niet goed voor aandelenprijzen.

Het nieuws temperde het beleggerssentiment in New York. Een uur na de handelsaanvang koerste de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger en de S&P 500-index steeg fractioneel. De Nasdaq leverde 0,2 procent in.

Financiële sector

In Amsterdam hield de financiële sector de beursgraadmeter in de plus. Vrijdag werd een belangrijke stap gezet in de overname van ABN Amro. De Hoge Raad bepaalde dat de verkoop van dochterbedrijf LaSalle niet door de aandeelhouders van de bank goedgekeurd hoeft te worden. Het besluit zorgde voor een opleving van de financiële sector. ABN Amro steeg 1,5 procent, Aegon kreeg er 0,8 procent bij, Fortis werd 0,6 procent duurder en ING won 0,3 procent.

Uitgever Reed Elsevier ging aan kop bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 2,4 procent. Het bedrijf stond in de belangstelling na geruchten dat het bedrijf het resterende deel van de onderwijstak, Harcourt, kan verkopen voor 4 miljard euro. Dat is meer dan de 3,2 miljard tot 3,7 miljard euro waar analisten in doorsnee op rekenen. Ook zouden zich al kopers gemeld hebben. Wolters Kluwer pikte een graantje mee met een winst van 1,3 procent.

ASML

ASML profiteerde van goede halfjaarcijfers en een optimistische prognose van branchegenoot Samsung en won 1,7 procent.

Elektronicaconcern Philips leed het zwaarste verlies in de AEX-index. Het bedrijf komt maandag met de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar. Analisten verwachten een flinke verbetering van het bedrijfsresultaat, maar een daling van de omzet. Het aandeel verloor 1,8 procent.

Shell

Ook oliemaatschappij Shell en het aan de oliesector gerelateerde SBM Offshore stonden onder druk, maar handelaren konden hiervoor geen directe aanleiding. Shell leverde 1 procent in, terwijl SBM Offshore 1,5 procent verloor.

Op de lokale markt lieten detailhandelaar Macintosh, bouwbedrijf Ballast Nedam en biotechnologiebedrijf Pharming grote uitslagen zien. Macintosh presenteerde donderdagavond een tegenvallende omzet in de eerste helft van dit jaar en ook de verwachting voor het bedrijfsresultaat viel bij analisten niet in goede aarde. Een aantal zakenbanken verlaagde het advies voor het bedrijf waarna het aandeel 12,5 procent kelderde.

Ballast Nedam

Ballast Nedam presenteerde tegenvallende resultaten over de eerste helft van dit jaar en moest 3,6 procent terug. Pharming kreeg van de Europese toezichthouder EMEA goedkeuring voor de productie van één van zijn belangrijkste producten en won hierop 5,7 procent.

Op de valutamarkt was de euro 1,3787 dollar waard in vergelijking met 1,3775 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Meer over