Voormalige holding CSM uit de notering

Administratiekantoor Wester Suikerraffinaderij, een vroegere houdstermaatschappij van voedingsmiddelenconcern CSM, verdwijnt van de Amsterdamse effectenbeurs...

ANP

AMSTERDAM

Grootaandeelhouder CV Van Loon & Co, gedomineerd door de familie van de kort geleden gepensioneerde CSM-topman G. van Loon, is bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de procedure begonnen tot gedwongen verkoop van de 3,5 procent van de aandelen die nog niet in haar bezit zijn.

De wet biedt de mogelijkheid dat een aandeelhouder die ten minste 95 procent van de stukken van een vennootschap bezit, de rest via een juridische procedure verwerft. Van Loon heeft al geruime tijd een grote meerderheid in Wester Suiker, een van de raffinaderijen die bijna 80 jaar geleden aan de basis van CSM stond. Wester heeft echter allang geen aandelen CSM meer. De beursnotering van het fonds zelf stelt weinig voor. De laatste koers was f 79,50, maar handel is er nauwelijks.

Het CSM-bezit, dat 5,6 procent van het aandelenkapitaal van CSM vertegenwoordigde, werd in september 1995 voor ongeveer f 144 miljoen verkocht en kwam bij een groot aantal partijen terecht. De stap leidde tot een ruzie tussen de Van Loons en andere aandeelhouders van Wester Suiker, zoals Generali Levensverzekeringen en het beleggingsfonds Tolsteeg II, die enige tijd duurde. De aandeelhouders zijn uiteindelijk uitgekocht.

Oud-topman Van Loon van CSM en de Amsterdamse beurs zijn bepaald geen hechte vrienden. Onder Van Loon begon CSM een principieel gevecht tegen de beurs over de notering van de niet-royeerbare certificaten van het voedingsmiddelenconcern. Dit soort stukken, louter een soort winstdelende obligaties, zijn door de beurs in de ban gedaan. Omdat CSM niet van deze beveiligingsconstructie wilde afzien, zegde de beurs de noteringsovereenkomst op. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde in januari nog in hoger beroep dat dit niet kon. Er loopt nog een civiele procedure over de zaak. Ook zoetwarenfabrikant Van Melle weigert zijn niet-royeerbare stukken op te geven.

Meer over