AchtergrondRoel Pieper

Voormalig Philips-wonderboy Pieper ziet twee van zijn huizen gedwongen geveild worden

Roel Pieper (rechts) na afloop van de persconferentie over de jaarcijfers van Philips over 1997. 
 Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Roel Pieper (rechts) na afloop van de persconferentie over de jaarcijfers van Philips over 1997.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Maandagavond worden twee huizen van oud-Philipsbestuurder Roel Pieper geveild, gedwongen door zowel zijn voormalige echtgenote als de erfgenamen van een zakenpartner. Waar ging het mis met de voormalige wonderboy?

Het zijn twee relatief bescheiden woonhuizen die maandagavond worden geveild in het Amsterdamse restaurant Dauphine. Met toestemming van de rechter komen panden in Heemstede en in Bennebroek onder de hamer. Het zijn eengezinswoningen, niets vergeleken met het landgoed Koekoeksduin in Aerdenhout waar Pieper lang woonde.

Pieper is een van de favoriete personages van zakenglossy Quote, dat steeds weer nieuwe details weet op te diepen over de grillige levenswandel van de seriële entrepreneur. De informatietechnoloog weet veelvuldig grote investeerders te koppelen aan kansen met enórme winstpotentie. Dat loopt vaak niet erg goed af. Reden voor het blad de ondernemer kernachtig aan te duiden als ‘beroepsbluffer’ en ‘professor ingenieur Other Peoples Money’.

De laatste vondsten van Quote zijn een vonnis van de rechtNu wel bank in Monaco en de executieveiling in Amsterdam. De Monegaskische rechters hebben in december 2017 bepaald dat Pieper (63) zijn voormalige echtgenote Ricka Schmid (61) een maandelijkse toelage van 25.000 euro moet betalen en een bedrag ineens van 50.000 euro. Pieper weigert echter aan zijn verplichtingen te voldoen.

De veiling hangt ook samen met de jacht op Pieper door de erfgenamen van ondernemer Alfred Mann. De Amerikaan stelde ruim tien jaar geleden 20 miljoen dollar beschikbaar voor de ontwikkeling van een van de vele geesteskinderen van de Nederlander. Met Eclipse Aviation zou de markt voor privévliegtuigen worden veroverd. Voor de helft van het bedrag gaf Pieper een persoonlijke garantie op terugbetaling. Het bedrijf crashte, maar Pieper weigerde een vergoeding te betalen. Reden voor Mann (en later zijn erfgenamen) wereldwijd beslag te leggen op de eigendommen van Pieper.

In Nederland was Pieper toen al een even kleurrijk als omstreden ondernemer. Zijn loopbaan kende een bliksemstart in de Verenigde Staten bij computerbedrijf Tandem. Dat werd verkocht aan het grote Compaq, waar Pieper een zetel kreeg in de raad van bestuur. In Nederland maakte hij opmars als prediker van – steeds opnieuw – het volgende ‘grote ding’, vaak op het gebied van slimme technologische oplossingen.

In 1998 trad hij aan als bestuurder van Philips. Die aanstelling trok veel publiciteit, deels gegenereerd door Piepers eigen pr-team. Cor Boonstra, de toenmalige topman van Philips, keek er in zijn memoires met wrok op terug. ‘Einzelgänger’ Pieper was niet alleen ‘een slechte baas’. Hij zou zichzelf ook ‘oneerlijk’ hebben bevoordeeld door te wijzen op investeringenkansen in bedrijven waarin hij zelf een belang had.

Nieuwe beloftes

Een nieuwe golf van publiciteit was er vier jaar later, toen een verwarde man het landgoed van de Piepers binnendrong. Hij was boos op mensen met ‘te veel macht en te veel geld’ en belde aan. Echtgenote Ricka werd zwaar verwond met een mes. Pieper raakte zelf ook gewond, toen hij de man met zijn zoon Bart wist te overmeesteren. Het leidde tot het vertrek van Pieper uit Nederland. Hij had geen vertrouwen in het veiligheidsbeleid: de dader werd veroordeeld tot een celstraf en tbs met dwangverpleging. Ook hekelde hij de nivellering van Nederland, het gebrek aan respect voor ondernemers en het gebrek aan innovatiezin.

Zakelijk gezien bleef Pieper de conflicten aaneenrijgen. Een door hem bestuurde en gesponsorde basketbalclub in Amsterdam kwam in de problemen door het faillissement van Piepers navigatiebedrijf MyGuide. ‘We werden voortdurend aan het lijntje gehouden met nieuwe beloftes, die vervolgens niet werden nagekomen’, zei een van de spelers. De curator van het failliete MyGuide beschuldigde Pieper van wanbeleid, maar deze werd door de rechter niet aansprakelijk gesteld voor het tekort van 2,1 miljoen euro van het bedrijf.

Pieper is tegenwoordig onder andere oprichter van Agri Cooperative Europe (ACE). Dat bedrijf wil duurzame oplossingen bieden voor de landbouw, waarbij vooral wordt gekeken naar de mogelijkheden in Oekraïne, een ‘moeilijk land’ dat ook ‘veel kansen’ biedt. Typisch Pieper. Dat kan bijvoorbeeld door ‘smart farming’. Waarom zouden de door regeltjes geplaagde Nederlandse boeren niet ondernemen in Oekraïne, waar een hectare grond maar een schijntje kost?

Wat vindt Pieper van de zaak? En hoe gaat het nu met hem? Een medewerker van ACE wil de vragen wel doorspelen naar Pieper. Een antwoord is niet gegarandeerd, zegt hij. Want Pieper is in de wintermaanden gewoonlijk aan het zeilen en is dan ‘moeilijk te bereiken’. Een dag later volgt het korte antwoord. Het komt van een mede-bestuurslid van ACE, zoon Maurits Pieper: ‘Het betreft oud nieuws.’

Meer over