ANALYSE

Voormalig Nationale Nederlanden aast op Delta Lloyd

Het voormalige Nationale-Nederlanden heeft concurrent Delta Lloyd in het vizier. Die zal zich wellicht nog weren tegen het bod van 2,4 miljard. Is het bedrijf slachtoffer van de lage rente?

null Beeld anp
Beeld anp

NN Group, beter bekend onder de vroegere naam Nationale-Nederlanden, wil de geplaagde concurrent Delta Lloyd inlijven. Nadat overnamegesprekken achter gesloten deuren waren mislukt, heeft NN Group woensdag een openbaar bod uitgebracht op Delta Lloyd van 2,4 miljard euro: 5,40 euro per aandeel.

Doel is de positie van beide verzekeraars te versterken. Zij opereren op dit moment op een moeilijke markt. Net als pensioenfondsen lijden zij onder de lage rente op hun beleggingen. Daarnaast kampen zij met de naweeën van de woekerpolisaffaire en is de lucratieve afzet van levenproducten ingestort doordat de fiscale voordelen zijn verdwenen.

NN-topman Lars Friese zegt dat er voor verdere consolidatie in de verzekeringsmarkt een duidelijke logica is. Hij noemt een combinatie van beide verzekeraars in het belang is van alle stakeholders (aandeelhouders, klanten en personeel). Na een fusie zal de nieuwe combinatie een van de leidende spelers zijn op de Nederlandse markt voor verzekeringen, bankieren en vermogensbeheer.

Op de beurs werd na enige twijfel de overname met gejuich begroet. Niet alleen het aandeel Delta Lloyd steeg flink, tot zelfs 6 cent boven het bod, om uiteindelijk te sluiten op 5,28 euro, net 2 cent lager dan het bod.

Sommige analisten denken dat er meer in het vat zit en NN Group mogelijk het bod nog zal verhogen. Weliswaar ligt het bod 53 procent hoger dan de gemiddelde koers van Delta Lloyd in de laatste drie maanden, en 32 procent hoger dan de koers van dinsdag, maar het ligt nog altijd ver onder de koers van 12 euro van enige tijd geleden.

Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters noemt het bod mager. 'Het bod is drieënhalve keer de winst per aandeel. NN Group noteert zelf negen keer de winst per aandeel. Vooral voor beleggers die er langer geleden in zijn gestapt, zoals de grootaandeelhouders Fubon en HighFields Capital, is het een verliespost.'

null Beeld anp
Beeld anp

Schadeclaims

Misschien kiezen deze aandeelhouders, net als Delta Lloyd zelf, eieren voor hun geld. Verzekeraars krijgen op dit moment fikse klappen. Nederlandse verzekeraars zijn zeer gevoelig voor de lage rente, doordat zij op lange termijn gegarandeerde uitkeringen aan hun klanten hebben toegezegd. Bij de huidige lage rente kunnen zij die net als pensioenfondsen niet nakomen. Daarnaast wacht verzekeraars mogelijk nog schadeclaims die verband houden met de woekerpolisaffaire. Ook kampen verzekeraars met bureaucratische strucuren en veel te duur personeel. Vakbonden vrezen voor het verlies van veel banen.

Duidelijk is dat De Nederlandsche Bank niet afkerig zou zijn van verdere consolidatie. Delta Lloyd is tot nu toe niet op de avances van NN Group ingegaan. Na enkele geheime besprekingen meldde NN Group zondag in een vertrouwelijke brief het voorgenomen bod. Omdat bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa van Delta Lloyd geen reactie gaf, besloot NN Group het woensdag openbaar te maken.

Delta Lloyd heeft het bod nu in beraad. Indien het als vijandig wordt beschouwd, kan de verzekeraar zich goed verdedigen. Er is een zogenoemde Stichting Continuïteit Delta Lloyd die statutaire privileges heeft waardoor een meerderheidsaandeelhouder minder te vertellen heeft.

Vijftig miljoen winst voor John de Mol

John de Mol kan zich weer in de handen wrijven. Als dit bod slaagt, maakt hij een klapper. De Mol is dan in een keer 48 miljoen euro rijker. Hij kocht begin dit jaar in twee fasen 23 miljoen aandelen in Delta Lloyd, toen de koers voorafgaande aan de emissie naar een dieptepunt van ruim 2 euro was gezakt. De Mol staat bekend als een slimme koopjesjager op de beurs. In een grijs verleden investeerde hij al eens in telecombedrijf Versatel, in de zomer van 2015 nam hij een belang in navigatiebedrijf TomTom. Eind vorig jaar kwam daar PostNL bij. De nummer 3 van de Quote 500, die kan bogen op een geschat vermogen van 2,5miljard euro, kocht voor ruim 40 miljoen euro een belang van 5procent.

NN Group versus Delta Lloyd

NN Group is op dit moment het goudhaantje in verzekeringsland, Delta Lloyd is de brekebeen. NN Group heeft zoveel vet op de botten dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zich in juni van dit jaar afvroeg of het niet wat minder kon. Tegelijkertijd moest Delta Lloyd nieuwe aandelen plaatsen, een zogenoemde emissie, om het eigen vermogen weer op peil te brengen.

NN Group opereert met de merknaam Nationale-Nederlanden vanuit het kantoor De Schoen aan de Zuidas in dertien landen van de wereld en heeft 15 miljoen klanten, waarvan 5 miljoen in Nederland. Met de slagzin 'Nationale-Nederlanden, wat er ook gebeurt' timmert NN Group succesvol aan de weg, onder meer met een internetspaarrekening die nog 0,8 procent rente vergoedt.

NN Group is ook nog eigenaar van AZL, tussenpersonenketen De Zicht en arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir.

Delta Lloyd, dat kantoor houdt in een jarenzeventigpand aan de Spaklerweg bij het Amstel Station, is met een miljoen klanten veel bescheidener. Ook Ohra en ABN Amro Verzekeringen behoren tot Delta Lloyd.

Lars Friese, topman NN-group. Beeld anp
Lars Friese, topman NN-group.Beeld anp

Beide bedrijven hebben eeuwenoude voorgangers. De alleroudste voorgangers dateren al uit de 18de eeuw, zoals het begrafenisfonds 'Mijn Glas, loopt ras' en het schoenmakersfonds 'Het einde bekroont ons Doel'. In de jaren zestig van de vorige eeuw groeiden ze uit tot grote nationale verzekeraars. De Nationale Levensverzekeringsbank uit 1863 ging toen samen met De Nederlanden van 1845 tot Nationale-Nederlanden. De Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen uit 1807 fuseerde tegelijkertijd met Amstleven uit 1892 tot Delta, en vervolgens met de Nederlandsche Lloyd tot Delta Lloyd. Uiteindelijk wordt de eerste onderdeel van ING en de tweede van het Britse Commercial Union totdat ze respectievelijk in 2014 en 2009 weer als beursfondsen worden verzelfstandigd.

Delta Lloyd raakte daarna snel in de problemen, omdat zij volledig afhankelijk is van de Nederlandse markt die zeer concurrerend is en lage marges kent.

In 2012 stootte de directie een rentederivatenportefeuille af in een transactie die in de ogen van De Nederlandsche Bank niet door de beugel kon. Het zou leiden tot een hooglopend conflict en zelfs rechtszaken waarbij zowel financieel-directeur Emiel Roozen als bestuursvoorzitter Niek Hoek het veld moesten ruimen. Daardoor zakte het aandeel diep weg. Hierdoor werd Delta Lloyd genoodzaakt door een aandelenemissie de reserves te versterken. Dit leidde echter tot ruzie met bestaande aandeelhouders, die meenden dat hun belang verwaterde. Uiteindelijk kon dit jaar voor 650 miljoen euro aan nieuwe aandelen worden geplaatst. Hierdoor is de solvabiliteit (het eigen vermogen afgezet tegen het vreemde vermogen) weer met ruim 40 procentpunten gestegen boven de 170. Verzekeraars moeten minimaal 100 procent hebben. Bij NN Group ligt deze solvabiliteit op 242 procent - ver boven het gemiddelde.

Hans van der Noordaa, Delta Lloyd. Beeld anp
Hans van der Noordaa, Delta Lloyd.Beeld anp
Meer over