NieuwsAir Canada

Voorkeur voor Engels komt Air Canada duur te staan

Air Canada moet een Franstalig echtpaar 21 duizend Canadese dollar (14.300 euro) schadevergoeding betalen vanwege ‘schending van hun taalkundige rechten’. De luchtvaartmaatschappij had aan boord van een binnenlandse vlucht voor niet alle opschriften en mededelingen gelijkelijk het Frans en het Engels gebruikt.

Rob Vreeken
Air Canada had aan boord niet alle opschriften en mededelingen gelijkelijk het Frans en het Engels gebruikt. Beeld REUTERS
Air Canada had aan boord niet alle opschriften en mededelingen gelijkelijk het Frans en het Engels gebruikt.Beeld REUTERS

Het paar, Michel en Lynda Thibodeau, had zich er vooral aan gestoord dat sommige opschriften, zoals ‘exit’, alleen in het Engels ­waren, of dat de Franse versie het moest doen met kleinere letters. Op de veiligheidsriemen stond geen Franse vertaling voor het woord ‘lift’ (optillen). Bovendien was tijdens de vlucht Fredericton-Montréal een mondelinge mededeling te horen van 15 seconden, terwijl de Franse versie slechts 5 seconden duurde. De luchtvaartmaatschappij moet ook een excuusbrief schrijven.

‘Air Canada heeft niet aan zijn wettelijke plichten voldaan’, zei federaal rechter Martine St-Louis vrijdag in haar uitspraak. De Canadese grondwet schrijft voor dat het Frans en het Engels gelijke status hebben. De federale overheid moet dat strikt handhaven, lagere overheden hebben iets meer speelruimte.

Ook op ondernemingen rust de plicht hun waren en diensten in twee talen aan het publiek aan te bieden. De precieze betekenis van die regel is vatbaar voor juridische interpretatie. Air Canada werd in 1989 geprivatiseerd.

Het was niet de eerste keer dat het echtpaar de luchtvaartmaatschappij aanklaagde. In 2014 voelden de Thibodeaus zich in hun taalkundige rechten gekwetst op een internationale vlucht. Die zaak werd in hoger geroep voortgezet tot aan het Hooggerechtshof. Het paar verloor. Het hof oordeelde dat Air Canada op internationale vluchten niet gebonden is aan de Official Languages Act.

Meer over