Vooral technologie in de lift

De Amerikaanse aandelen gingen woensdagavond over een breed front omhoog. Hoewel de stemming niet zo feestelijk was als dinsdagavond, blijven beleggers optimistisch gestemd, nu ze verwachten dat het stelsel van centrale banken (de Fed) de rente niet verder zal verhogen....

Vooral de sector technologie zat in de lift, met de zoekmachine Googleals uitblinker. Google, de meestgebruikte zoekmachine op internet, zal deomzet en het marktaandeel blijvend zien stijgen, verwacht een analist vanBear Stearns. Want het bedrijf blijft nieuwe producten verzinnen, terwijlzich een 'ecosysteem' van bedrijven rond Google ontwikkelt.

Ook de maker van personal computers Hewlett-Packard was in trek bijbeleggers nadat het bedrijf had aangekondigd dat het nieuwe producten gaatintroduceren waarmee het de verkopen een oppepper wil geven. HP is de opeen na grootste maker van pc's. Het bedrijf introduceerde onlangs eenbreedbeeld-digitale televisie met een draadloze verbinding, zeven nieuwecamera's en computers met meer capaciteit voor muziek en bewegend beeld.

Het optimisme werd verder gevoed door een stijging in het aantalbestellingen bij fabrieken, die groter was dan verwacht. Zo besteldenluchtvaartmaatschappijen meer vliegtuigen. Dat is goed nieuws voor deeconomische groei en dus voor de beurs.

'De Fed helpt enorm door even pas op de plaats te maken ten aanzien vande rente', zegt Alan Gayle, een vermogensbeheerder die 70 miljard dollarbelegt voor de firma Trusco Capital Management in Virginia. 'De basis onderde economie is stevig en we zien lekker veel handel.'

Het Dow Jones-gemiddelde steeg 0,3 procent naar 10880,15 punten. Debredere Standard and Poor's-500-index kreeg er 0,37 procent bij op 1273,46punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,88 procent naar 2263,46 punten.

Meer over