Voor wie kiest V&D?

Op papier is het simpel. Een winkelketen gaat failliet, er wordt een curator benoemd die inschat hoeveel de resten nog waard zijn, de curator zoekt een partij die door wil starten met zoveel mogelijk winkels en zoveel mogelijk personeel, het briefpapier op het hoofdkantoor verandert en het gros van de klanten merkt er weinig van.

Warenhuisketen V&D in Rotterdam. Beeld anp
Warenhuisketen V&D in Rotterdam.Beeld anp

Hoe anders loopt dat bij V&D, waar de macht niet langer bij de curatoren ligt - en zelfs niet bij de enige potentiële koper Roland Kahn - maar bij de vastgoedeigenaren. En dan meer specifiek bij IEF Capital, eigenaar van twaalf van de belangrijkste V&D-panden en de partij die precies een jaar geleden nog de directe ontruiming van vier V&D's eiste bij de rechter. Zij zijn aan zet, want wat is V&D immers waard zonder hun winkelpanden in Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Groningen en Den Haag?

Maar voor welke optie kiezen de vastgoedeigenaren? Voor Coolcat-eigenaar Kahn en het behoud van de naam V&D? Of kiezen ze voor het Canadese Hudson's Bay, dat naar verluidt een hogere huur wil betalen?

Optie een: V&D start door onder Kahn

Dit is de optie die het meeste mensen zou plezieren. Kahn wil ongeveer twee derde van de 62 V&D-filialen open houden, terwijl Hudson's Bay waarschijnlijk maar in maximaal twintig panden geïnteresseerd is. Voor de verhuurders van een aantal kleinere V&D panden en het personeel dat daar werkt zou een verkoop van Roland Kahn daarom de beste uitkomst zijn. Ook supermarktketen Jumbo heeft het meest belang bij deze optie; Kahn heeft al aangegeven graag in zee te gaan met Jumbo, bij de Canadezen moet dat nog blijken.

De vastgoedeigenaren willen het liefst in zee met een zo betrouwbaar mogelijke partner, die hun pand voor een lange termijn huurt. Ze vragen zich echter af of Kahn een gouden formule bezit om V&D snel weer winstgevend te maken. Ook weten ze niet of hij voldoende financiële reserves heeft om het lang uit te zingen als dat onverhoopt toch niet mocht lukken.

Ook is het nog de vraag of het Kahn wel lukt de financiering van de aankoop rond te krijgen. De Nederlandse banken, die Kahn nodig heeft om door te starten, zitten op hun handen tot er een vastgoedovereenkomst op tafel ligt.

Maar de misschien wel grootste vijand van deze optie is de klok. Aanstaande dinsdag is het precies zes weken geleden dat V&D failliet ging. Dan stopt uitkeringsinstantie UWV met het betalen van de werknemerssalarissen. Het gevolg: medewerkers blijven thuis, de vestigingen sluiten hun deuren, en een doorstart is opeens veel minder aantrekkelijk.

'Internet is een fantastisch verkoopkanaal, maar niet zaligmakend. Retail blijft handel voor en met de mens'

Lees hier het profiel van vastgoedondernemer Roland Kahn.

Optie twee: IEF gaat in zee met Hudson's Bay

De kans is aanwezig dat IEF Capital in zee gaat met Hudson's Bay. Het nadeel hiervan: Hudson's wil eerst flink verbouwen en moderniseren en gedurende die renovatieperiode naar verluidt geen huur betalen. Daar staat tegenover dat Hudson's wel een hoger huurbedrag zou willen betalen dan Kahn.

In theorie zou Hudson's na een verbouwing alsnog de naam V&D uit de failliete boedel kunnen kopen, maar voor hetzelfde geld introduceert het een compleet nieuwe warenhuisformule in Nederland. Het Duitse Kaufhof, het Belgische Inno of het Amerikaanse Saks bijvoorbeeld.

In dit scenario zou Roland Kahn natuurlijk alsnog kunnen beslissen om V&D door te starten zonder de sterke filialen van IEF. Logischer is echter dat Kahn zich dan volledig terugtrekt, omdat hij een doorstart zonder topfilialen niet ziet zitten. Het gevolg: duizenden werknemers komen op straat te staan, ruim veertig warenhuizen in kleinere steden sluiten hun deuren en vooral: V&D verdwijnt, na 128 jaar, definitief uit de Nederlandse winkelstraten.

Optie drie: Beide partijen haken af

Uiteraard is er nog een derde optie, namelijk dat alle onderhandelingen mislukken. Hudson's Bay haakt af, Kahn krijgt zijn bankfinanciering niet rond en trekt zich ook terug, de deadline van 16 februari verstrijkt en de panden sluiten hun deuren. In dit scenario zijn de curatoren weer aan zet. Het is immers hun taak om zoveel mogelijk euro's bij elkaar te krijgen voor eenieder die nog geld van V&D tegoed heeft. Denk aan een zwik leveranciers, aan de Belastingdienst, het UWV dat zes weken lang salarissen betaalde, enzovoorts. Er zou zich in dit scenario een nieuwe partij kunnen melden a la Roland Kahn, waardoor het hele riedeltje opnieuw begint, maar waarschijnlijker is dat de overgebleven badjassen, de kassa's en de rest van de inboedel wordt geveild en dat elke verhuurder afzonderlijk op zoek moet naar een nieuwe winkel voor in hun pand.

En dat historici kunnen beginnen aan hun boeken over de opkomst en ondergang van Vroom & Dreesmann, het verdwenen warenhuis van weleer.

undefined

Meer over