Nieuws

Volksbank ziet ‘niet veel andere mogelijkheden’ dan klanten laten betalen voor spaargeld

De kans is reëel dat ook kleinere spaarders de komende tijd te maken krijgen met een negatieve rente. Dat voorspelt Volksbank-baas Martijn Gribnau. ‘Je wilt mensen niet laten betalen voor hun spaargeld, maar er zijn niet zo veel andere mogelijkheden.’

De Volksbank op het Jaarbeursplein in Utrecht. Beeld Raymond Rutting
De Volksbank op het Jaarbeursplein in Utrecht.Beeld Raymond Rutting

Het moederbedrijf van SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank rekent sinds vorige maand al een negatieve rente van min 0,5 procent over tegoeden vanaf 100.000 euro. Bij de concurrentie is het niet anders. Ook de topmannen van Rabobank, ING en ABN Amro konden afgelopen week niet uitsluiten dat deze unieke maatregel in de toekomst wordt uitgebreid naar bescheidener spaarpotten.

Dat sparen niets oplevert, maar juist geld kost, ligt maatschappelijk buitengewoon gevoelig. Zeker nu de grootbanken weer miljarden verdienen. Rabobank zag de halfjaarwinst donderdag bijna vertienvoudigen tot 2,16 miljard euro. Bij ING was eerder sprake van een vervijfvoudiging van de kwartaalwinst.

De Consumentenbond verzet zich al langer fel tegen verdere renteverlagingen. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft zelfs gedreigd met een wettelijk verbod. ‘Maar onze aandeelhouders, en dat zijn de belastingbetalers, willen ook een rendement zien’, aldus Gribnau van de genationaliseerde Volksbank vrijdagochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Consumenten potten op

De vierde bank van Nederland, sinds 2013 in handen van de overheid, heeft als geen ander last van het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. In een poging de bestedingen in de eurozone aan te zwengelen, moeten banken tegenwoordig rente betalen over het spaargeld dat zij bij de centrale bank parkeren. Omdat consumenten in de coronacrisis massaal geld oppotten, is die rekening hard opgelopen. Mede hierdoor noteerde de Volksbank de eerste zes maanden van dit jaar een teleurstellende winst van 94 miljoen euro. Dat is minder dan de 106 miljoen euro een jaar eerder, op het hoogtepunt van de coronacrisis.

Overigens daalt de gemiddelde rentemarge van de banken – het verschil tussen hun rente-inkomsten en rentekosten – pas sinds kort. In de jaren voor 2020 bevond zij zich juist op het hoogste niveau in een decennium, blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank vorige maand publiceerde. Dat betekent dat de financiële concerns ondanks alle zorgen nog altijd aardig verdienen aan de rente. Een van de redenen is dat de banken, als doekje voor het bloeden, sinds kort geld toe kunnen krijgen op langlopende leningen die zij afsluiten bij de Europese Centrale Bank. Dit leverde alleen al Rabobank tot nu toe 192 miljoen euro op.

Meer over