Volker Wessels in Duitse bouwer

Volker Wessels Stevin gaat zijn activiteiten in Duitsland fors uitbreiden. Nederlands tweede bouwer neemt een belang van 25 procent in Trapp, een familiebedrijf met een omzet van een half miljard mark....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Over drie of vier jaar moet het belang in Trapp tot 75 procent zijn uitgebreid, zo maakte Volker Wessels Stevin (VWS) gisteren bekend. Het bouwconcern had vorig jaar al aangekondigd op de Duitse markt te zoeken naar samenwerking. De omzet zou daar moeten stijgen van ruim 550 miljoen gulden naar een miljard.

Dat er nu pas een eerste stap in de richting van die gewenste uitbreiding wordt gezet, wijst volgens analisten niet op aarzeling, maar op selectiviteit. Recente mislukkingen van bouwfusies liggen nog vers in het geheugen. 'Goed dat er niet overhaast te werk is gegaan', zegt W. Bulsink van Kempen & Co. 'VWS moet overnamekandidaten zeer kritisch bekijken om te bepalen of ze wel passen in het scenario van de onderneming', zegt M. Kranenburg van ABN Amro.

Dat scenario is er een van de 'ondernemende bouwer', die ook projectontwikkeling voor zijn rekening neemt. VWS zelf benadrukt dat partners die visie op de markt moeten onderschrijven en dat veel afhangt van de bereidheid van elkaar te willen leren.

Trapp heeft een uitstekende reputatie. Het bedrijf voert grote opdrachten uit voor onder andere Deutsche Bahn en sluit wat dat betreft aan bij de expertise van VWS, Nederlands grootste in infrastructurele werken. Het familiebedrijf zal nieuwe aandelen uitgeven en die plaatsen bij VWS. Het aandelenkapitaal wordt zo met eenderde uitgebreid. VWS betaalt die aandelen rechtstreeks uit de winst en de afschrijvingen.

Dat is mogelijk omdat het niet om gigantische bedragen gaat. Kempen & Co schat de prijs voor het belang van 25 procent in Trapp op ongeveer 15 miljoen gulden. De Duitse bouwsector maakt een recessie door en de ondernemingen behalen behalen op dit moment nettowinsten van 1 tot 1,5 procent van de omzet. Kranenburg: 'Het ziet er naar uit dat VWS op de bodem van de markt gekocht heeft.' De marges in de bouw zijn overal laag, maar Nederlandse bouwers komen de laatste jaren toch ruim boven de 2 procent uit.

Trapp wordt een mooie acquisitie genoemd. De koers van het aandeel VWS reageerde gisteren echter nauwelijks op het nieuws. Volgens beleggingsanalisten is het aandeel VWS - en dat van andere Nederlandse bouwers - zwaar ondergewaardeerd.

Meer over