VNU koopt helft van onafhankelijke filmdistributeur RCV Entertainment

Het uitgeversconcern VNU neemt een 50 procentsbelang in RCV Entertainment, een distributeur van bioscoop- en televisiefilms. Volgens VNU is RCV de grootste 'onafhankelijke' distributie-onderneming van deze sector in de Benelux....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

RCV beheert een bestand van ongeveer duizend Amerikaanse speelfilms. Die catalogus groeit jaarlijks met zo'n honderd nieuwe titels van onafhankelijke producenten als Miramax, Rysher, Mandalay en Cinergi. RCV distribueert onder meer de met negen Oscars bekroonde bioscoopfilm The English Patient en prijswinnaars als Leaving Las Vegas en Secrets and Lies.

Van alle films die de eerste zestien weken van dit jaar in de Nederlandse bioscopen draaiden, distribueerde RVC naar eigen zeggen 13 procent. Daarmee moet het bedrijf de dochterbedrijven van grote Amerikaanse filmmaatschappijen aan zich voorbij laten gaan, maar is het de grootste onafhankelijke distributeur in de Benelux.

Het Hilversumse bedrijf is in handen van O. Merckelbach, die RCV negentien jaar geleden oprichtte. Hoeveel Merckelbach voor de helft van de aandelen ontvangt, willen partijen niet kwijt. Volgens RCV-directeur S. Maltha was het bedrijf vorig jaar goed voor een winst voor belastingen van 4,7 miljoen gulden. Voor het lopende jaar voorziet hij groei.

Met VNU als strategische partner, zo verklaart Maltha, wil RCV de komende jaren flink groeien. 'Wij hebben een ambitieus groeiplan. Op theatergebied gaat veel gebeuren, op het terrein van nieuwe media, bijvoorbeeld de dvd (de digitale video disc). Bovendien willen we internationaal gaan meespelen. Daarom zien wij VNU als geschikte partner.'

De Haarlemse uitgever wil zijn activiteiten op de Europese amusementsmarkt uitbreiden. Begin dit jaar richtten VNU en de Britse Chrysalis Group een gezamenlijke tv-productieonderneming op, CVI Media. Daarin heeft VNU het overgenomen productiebedrijf IDTV ondergebracht.

VNU telt verschillende kernactiviteiten. Binnen de tijdschriftengroep runt de uitgever bladen als Panorama, Nieuwe Revu, Libelle, Margriet en Viva. Daarnaast kent VNU de groepen dagbladen, zakelijke informatie, educatieve uitgaven en commerciële televisie. VNU heeft belangen in de Holland Media Groep (RTL4 en RTL5 en Veronica) en het Vlaamse VTM.

Eerder deze week maakte VNU al bekend deel te nemen in de nieuwe Belgische tv-zender The Narrowcasting Company. TNCC heeft van de Vlaamse regering een zendvergunning gekregen. De zender wil, al dan niet tegen betaling, informatieve doelgroeptelevisie brengen. In eerste instantie wil TNCC programma's voor artsen en programma's voor patiënten in wachtkamers bij dokters en ziekenhuizen maken. De zender mag geen reclame maken; sponsoring is wel toegestaan.

Meer over