Vliegveld van Hong Kong draait opnieuw normaal!

Stel dat Schiphol elke dag een nieuwsbericht zou versturen met de mededeling: 'Vandaag vertrokken de meeste vliegtuigen op tijd'. Of dat de Nederlandse Spoorwegen in het avondnieuws zouden laten weten dat 'er geen treinen zijn gebotst'....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In Hong Kong, toch ook een beschaafd land, is het lachen ze wel vergaan. Het ondenkbare is woensdag gebeurd. 'Het nieuwe internationale vliegveld van Hong Kong heeft opnieuw normaal gedraaid op de passagiersterminal', luidt de eerste zin van een persbericht van de luchtvaartautoriteiten in Hong Kong.

Om twee uur 's middags waren 28 duizend passagiers door het luchthavengebouw getrokken en vertrokken twee van iedere drie vliegtuigen min of meer op tijd. Eenderde was meer dan een kwartier vertraagd. Maar het is nog allesbehalve business as usual op het twee weken oude Chek Lap Kok-vliegveld, dat veertig miljard gulden heeft gekost en is gebouwd op een kunstmatig eiland voor de kust. Sinds de feestelijke opening is vrijwel alles spaak gelopen wat spaak kon lopen.

Het geleidingssysteem waarmee vliegtuigen automatisch naar hun pier moesten worden geleid is nog steeds buiten dienst nadat een vliegtuig van Cathay Pacific hardhandig tegen een passagierssluis werd geparkeerd.

Het is vooral de elektronica die het laat afweten op het vliegveld. Nog steeds zijn tientallen beeldschermen met vluchtinformatie defect. De softwarefouten in de programma's voor bagage-afhandeling zijn inmiddels hersteld. Vorige week werden duizenden koffers uren te laat, of geheel niet afgeleverd. Ook de airconditioning en roltrappen lieten het afweten.

De echte pijn zit echter niet bij de afhandeling van passagiersverkeer, maar vrachtverkeer. Op de grootste vrachtluchthaven ter wereld draaide de grootste verlader, Hong Kong Air Cargo Terminals Ltd, dinsdag nog op halve kracht. Ook hier crashten de computers en raakten honderden containers zoek. Het zal nog tot eind augustus duren voordat de cargo-platforms het niveau van de oude luchthaven Kai Tak zullen halen.

Meer over