Viskotter brengt bootje met inspecteurs in gevaar, OM spreekt van poging tot doodslag

De politie heeft dinsdag in de haven van Vlissingen alle acht bemanningsleden van de viskotter Arnemuiden 7 gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag. Zij zouden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens een nachtelijke controle op zee in levensgevaar hebben gebracht door plotseling de visnetten op te halen en hard weg te varen.

Een viskotter op de Noordzee. Beeld anp
Een viskotter op de Noordzee.Beeld anp

De rubberen boot van de kustwacht raakte daardoor verstrikt in de netten en ging grotendeels onder water. Volgens het Openbaar Ministerie dreigden ook de inspecteurs kopje onder te gaan. 'Alleen het puntje van de boot stak nog boven water uit', aldus een woordvoerder van het functioneel parket. 'Alleen daar konden de inspecteurs nog lucht krijgen.'

Het gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag. Het Nederlandse kustwachtvaartuig Barend Biesheuvel voerde controles uit op de Zuidelijke Noordzee, die grofweg loopt van Hoek van Holland-Hull tot Calais-Dover. In dat deel van de zee wordt vooral op platvis, met name tong, gevist.

Verstrikt in de netten

Tijdens de kustwachtcontrole stapten drie NVWA-inspecteurs 's nachts over op een speciale rubberboot, waarmee ze vanaf de Barend Biesheuvel naar de Arnemuiden 7 varen. Zo'n kleine boot is vooral bedoeld voor het verrassingseffect. De rubberboot werd volgens het OM bestuurd door twee 'ervaren medewerkers' van de kustwacht (ofwel de Rijksrederij).

Toen de rubberboot in de buurt van de Arnemuiden 7 was, reageerde de schipper noch de rest van de bemanning van de viskotter op oproepen van de inspecteurs. Het inspectiebootje voer langszij, waarna de schipper van de kotter 'plotseling zijn netten ophaalde en in volle vaart wegvoer', aldus het OM. Daardoor raakte de rubberboot, met een lengte van naar schatting 6 tot 7 meter, verstrikt in de netten en werd grotendeels onder water getrokken.

De vijf inzittenden kwamen in een benarde positie te zitten. Ze groepeerden zich op het puntje dat boven water stak. Twee NVWA-inspecteurs wisten vervolgens aan boord van de kotter te klimmen, aldus het OM, waarna 'het lukte om de kotter te laten stoppen.'

'Binnenkuilen'

Aan boord constateerden de inspecteurs dat de kotter gebruik maakte van verboden vistuig: in legale netten waren illegale netten gehangen met een kleinere maaswijdte dan is toegestaan. In jargon worden dat 'binnenkuilen' genoemd. Doordat de verschillende netten ook nog eens over elkaar lagen, was er voor kleine vissen geen ontsnappen aan. 'Kleine vissen moeten juist kunnen ontsnappen om te voorkomen dat de zee helemaal wordt leeggevist', aldus de OM-woordvoerder.

De inspecteurs namen de illegale netten en de gevangen vis officieel in beslag. Ze geboden de visser onder begeleiding van de Barend Biesheuvel naar de haven van Vlissingen te varen. Volgens het OM heeft de schipper vervolgens de inbeslaggenomen netten en vis overboord gezet. Daardoor ontdeed hij zich in feite van belastend bewijsmateriaal.

Overtredingen

Bij aankomst van de kotter in de haven van Vlissingen heeft de ingeseinde politie alle acht de bemanningsleden van de Arnemuiden 7 gearresteerd. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt van verschillende visserij-overtredingen, waaronder het vissen met illegale netten en het overboord zetten van inbeslaggenomen materiaal.

Het OM neemt de zaak hoog op. 'De overheid vindt agressie en geweld tegen overheidsmedewerkers onacceptabel', aldus de woordvoerder. 'Controleurs moeten hun werk kunnen doen zonder te worden gehinderd en met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd.'

De eigenaar van de viskotter, Joop Siereveld, heeft een heel ander verhaal. Hij ontkent dat zijn bemanning opzettelijk de NVWA-inspecteurs in gevaar heeft gebracht. Volgens Siereveld ontdekte de bemanning van zijn boot te laat dat de rubberboot van de inspecteurs naast hun kotter lag. Ze waren toen al bezig om de netten op te halen, zei hij woensdagmiddag tegen Omroep Zeeland.

Meer over