Visa's visie bleek iets te rooskleurig

At de Kleijn heeft een boekhandel in het oude centrum van de universiteitsstad Leiden. Die winkel heet Atleest. 'Als mijn zoon hem ooit wil overnemen, kan hij hem At-las noemen.'..

Behalve boeken leest At, zij het met minder plezier, ook heel wat correspondentie met creditcard-maatschappijen. Leiden, en dus ook Atleest, trekt nu eenmaal veel buitenlandse bezoekers die betalen met zo'n stukje plastic. Zeer tegen de zin van At, want over die transacties moet hij forse provisies betalen aan de creditcardmaatschappijen die hij niet eens aan de klant mag doorberekenen.

Met verbazing las De Kleijn in de laatste aflevering van OP=OP dat Visa de middenstander nog maar zestig cent per transactie zou berekenen, zij het alleen voor betalingen door Nederlandse kaarthouders. Volgens hem is deze informatie, verkregen van een Amsterdamse vulpenspecialist en bevestigd door Visa Nederland, 'doodgewoon niet waar'.

Hij stuurde kopieën van zijn contracten met de grootste creditcard-maatschappijen. En inderdaad: Visa rekent 5 procent provisie, en zelfs 6 procent voor postbestellingen - schering en inslag bij een boekhandel als Atleest. De Kleijn betaalt 'slechts' 4,35 procent provisie, sinds hij 'anderhalf jaar geleden' een pin-automaat liet installeren. Zo'n apparaat handelt ook creditcard-betalingen elektronisch af, en dat beloont Visa met een lager tarief.

Maar hoe zit het dan met die zestig cent? 'Ja, hallo', smaalt De Kleijn. 'Als je kiest voor zes dubbeltjes per transactie, moet je wel eerst honderdvijftig gulden aan Visa overmaken, ieder jaar opnieuw.' De Kleijn koos daar niet voor, omdat hij maar heel weinig zaken doet met Nederlandse Visa-kaarthouders.

Arthur Smolders, directeur van Visa Nederland, houdt vol dat het nieuwe systeem voordelen biedt. 'Die honderdvijftig gulden heeft de ondernemer er zo uit', gelooft hij. 'Creditcards werken omzetverhogend, dat weten wij uit ervaring.'

Meer over