Economie

Vijfmansstudio in Zweden verdient onverwacht miljoenen met game over vechtende Vikingen

Een kleine Zweedse ontwikkelstudio heeft een grote internationale hit gescoord met zijn eerste game. Van Valheim zijn in de afgelopen drie weken meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht.

Valheim wordt behalve door Vikingen bevolkt door dieren, fantasiewezens en goden. Beeld Iron Gate Stuido
Valheim wordt behalve door Vikingen bevolkt door dieren, fantasiewezens en goden.Beeld Iron Gate Stuido

Iron Gate Studio is, na aftrek van de commissie van 25 procent aan de downloadwinkel Steam, naar schatting in één klap bijna 38 miljoen euro rijker.

Nog opmerkelijk dan het hoge verkoopcijfer zijn de statistieken die laten zien dat de game ook fanatiek wordt gespeeld. Het aantal spelers dat gelijktijdig in Valheim bij Steam is te vinden is al opgelopen tot meer dan 500 duizend. Slechts vier games trekken meer spelers tegelijk, waaronder de recente kaskraker Cyberpunk 2077, maar ook ‘oud-gedienden’ als Dota 2 uit 2011 en Counter-Strike: Global Offensive van een jaar later.

Valheim valt in de categorie ‘survival-games’, waarbij spelers een personage scheppen dat probeert te overleven in een vijandige wereld door te oogsten, te bouwen, te graven en te jagen en, in Valheim, uiteindelijk de wapens op te nemen tegen de goden. Valheim speelt zich af in de wereld van de Vikingen, net als Assassin’s Creed Valhalla dat vorig jaar november verscheen bij de grote Franse uitgever Ubisoft.

Er zijn wel verschillen tussen de Zweedse en Franse game. Van Valhalla zijn eerste maand 1,7 miljoen exemplaren verkocht, de game kost zeker 60 euro en werd in drie jaar tijd gemaakt door duizenden mensen in dienst van Ubisoft, in veertien studio’s wereldwijd. Valheim kost omgerekend 16,79 euro en werd gemaakt door vijf man en een paardenkop in Skövde, een universiteitsstadje in het zuiden van Zweden.

Een van de vijf ontwikkelaars van Iron Gate Studio in Skövde. Beeld Iron Gate Stuido
Een van de vijf ontwikkelaars van Iron Gate Studio in Skövde.Beeld Iron Gate Stuido

‘We dachten dat de game wel goed zou verkopen, genoeg om ons een belegde boterham te bezorgen. Maar dat we er een miljoen van zouden verkopen, en zelfs twee miljoen, dat hadden we nooit kunnen bedenken’, zei Henrik Törnqvist, medeoprichter van Iron Gate Studio, tegen website PC Gamer. Het interview werd gegeven voordat de game op Steam de 3 miljoen verkochte exemplaren aantikte.

Ook uitgever Coffee Stain Publishing zegt dat de ontvangst van Valheim ‘zelfs onze wildste verwachtingen overtreft’. Törnqvist zegt tegen PC Gamer dat zijn studio meer mensen gaat aantrekken om de game verder uit te breiden. Valheim is uitgebracht in de sectie Early Access van Steam, waarin games worden aangeboden die nog in ontwikkeling zijn. Zo kunnen gamers een voorproefje krijgen en hebben studio’s geld om hun spel verder te bouwen.

Zweden heeft in het verleden wel meer successen gekend van kleine ontwikkelstudio’s. De bekendste is Minecraft, het blokkerige spel dat in 2009 verscheen en in eerste instantie het project was van één man: Markus Persson. Hij verkocht de game en de studio die het spel maakte in 2014 voor 2,5 miljard dollar aan Microsoft.

Er zijn inmiddels meer dan 200 miljoen exemplaren van Minecraft verkocht, in verschillende uitvoeringen. Er zijn boeken verschenen over het fenomeen, er is een speelfilm in de maak en er wordt elke een à twee jaar een uitverkocht Minecraft-feest voor fans gehouden.

Valheim wordt behalve door Vikingen bevolkt door dieren, fantasiewezens en goden. Beeld Iron Gate Stuido
Valheim wordt behalve door Vikingen bevolkt door dieren, fantasiewezens en goden.Beeld Iron Gate Stuido
Meer over