Vijf vragen over Alphabet, het nieuwe moederbedrijf van Google

Vannacht was daar ineens de aankondiging van een nieuw moederbedrijf voor Google en alle dochterbedrijven: Alphabet. Vijf vragen over de reorganisatie bij Google.

Just Fontein
null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Wat is Alphabet?

Zoals Google-oprichter Larry Page het uitlegt in een brief die hij vannacht uitstuurde aan investeerders en publiceerde op abc.xyz: 'Alphabet is voor het grootste deel een verzameling bedrijven. Met als grootste, uiteraard, Google. Google onder Alphabet is enigszins afgeslankt, de bedrijven die ver van onze internetactiviteiten afstonden vallen nu onder Alphabet in plaats van onder Google.'

Onder de Alphabet-paraplu vallen nu dus onder meer Calico, een bedrijf dat Google oprichtte in 2013 en zich bezighoudt met medisch onderzoek, Nest, groot geworden met de 'slimme' thermostaat en Fiber, een bedrijf dat snelle breedbandnetwerken maakt een aanlegt.

Ook Google X, het lab waar het internetbedrijf experimenteert met bijvoorbeeld de zelfrijdende auto, wordt een tak van Alphabet. Uit de Google X-koker kwam ook de (vooralsnog mislukte) Google Glass.
De zoekmachine, Google Maps, Android en de online advertenties blijven onderdeel van Google.

Waarom Alphabet?

'Zoals Sergey (Brin, red.) en ik in de originele oprichtingsbrief schreven elf jaar geleden: 'Google is geen conventioneel bedrijf. En we willen dat ook nooit worden'. We zeiden ook dat we ons gingen bemoeien met gebieden die totaal los stonden van ons huidige bedrijf en nogal speculatief lijken', schrijft oprichter Page. Daarmee doelt de Google-oprichter op diensten als Maps, Android, maar ook op de zelfrijdende auto.

Brin en Page zijn tot de conclusie gekomen dat de verschillende projecten wel erg ver uiteenlopen. 'Het hele punt achter Alphabet is dat alle verschillende Alphabet-bedrijven onafhankelijk zijn en hun eigen merken kunnen doorontwikkelen', schrijft Page.

Nest, de 'slimme thermostaat' Beeld anp
Nest, de 'slimme thermostaat'Beeld anp

Wat levert het op?

Met het optuigen van een overkoepelend moederbedrijf komt Google tegemoet aan de wensen van Wall Street: doordat de uiteenlopende bedrijfsonderdelen meer autonomie krijgen onder Alphabet, krijgen beleggers beter zicht op de resultaten van elk onderdeel. Volgens Page zal Alphabet na de reorganisatie de financiële resultaten per segment bekendmaken.

Colin Gillis, technologie-analyst bij BGC Partners, zegt in The Guardian: 'Het geeft de mensen een eerlijker beeld van Googles kernoperaties.' Analist Brian Wiester: 'Als je de balans opmaakt is het goed nieuws voor zowel de oprichters, werknemers en investeerders, die profiteren van een grotere transparantie.'

Wat gaat er veranderen?

Aandelen Google worden één op één vervangen door aandelen Alphabet. Vanaf het vierde kwartaal worden de financiële resultaten van Google los gemeld van die van de andere onderdelen van het concern.

'We hebben veel dingen gedaan die op dat moment gek leken', schrijft Page in zijn verklaring. 'Veel van die gekke dingen hebben nu meer dan een miljard gebruikers, zoals Google Maps, YouTube, Chrome en Android. En daar stoppen we niet. We proberen nog steeds dingen te doen die anderen gek vinden, maar waar wij enthousiast over zijn.'

Page wordt de nieuwe baas van Alphabet, zijn plaats als Google-ceo wordt overgenomen door Sundar Pichai, die het kernbedrijf met de zoekmachine, de online advertenties en YouTube onder zijn hoede krijgt.

Door het terugtreden als Google-ceo maakt Page tijd vrij om zich te richten op andere dochterbedrijven. 'Sergey en ik gaan ons nog serieuzer bezighouden met het starten van nieuwe dingen. Onder Alphabet valt onder andere het X-lab, de kraamkamer van Wing, onze dronebezorgdienst. Wij zijn ook zeer enthousiast over Google Ventures and Google Capital, twee inversteringsmaatschappijen die zich toeleggen op start-ups.'

Overigens zal er voor de gebruikers niet veel veranderen. Vooralsnog zijn er geen ingrijpende veranderingen aangekondigd bij de zoekmachine en YouTube.

De nieuwe Google-ceo Sundar Pichai Beeld anp
De nieuwe Google-ceo Sundar PichaiBeeld anp

Alphabet, zit er nog een gedachte achter die naam?

'We vonden het een mooie naam omdat het een verzameling letters is die de taal verbeelden, een van de belangrijkste ontwikkelingen uit de menselijk geschiedenis. En het is de kern van de manier waarop onze zoekmachine werkt', schrijft Page.

Alphabet.com is in elk geval niet in handen van Google en ook het eerste zoekresultaat levert dus niks op. Voor Alphabet is abc.xyz in het leven geroepen (ga voor de lol ook even naar abc.wtf, daar verschijnt de zoekmachine van de grote concurrent).

De populaire lijstjeswebsite Buzzfeed zocht direct de man achter Twitter-account @Alphabet op: 'It's crazy. Zenuwslopend, volkomen ongelooflijk.' De meestgehoorde reactie: 'Dat ik goed rijk ga worden.'

'Geen paniek', schrijft Page. 'Ook wij moeten nog aan de naam wennen.'

Meer over