Vijf grootste banken gaan samen witwassen tegen

Banken grossieren op dit moment in goede voornemers. De vijf grootste banken van Nederland kondigden vrijdag aan samen witwassen te willen tegengaan.

Exterieur van het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist. Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist.Beeld anp

Naar schatting is in Nederland 16 miljard euro aan crimineel geld in omloop. Om die geldstromen eerder te onderscheppen, willen ING, ABN Amro, Rabobank, Volksbank en Triodos één organisatie opzetten die controleert of transacties wel zuiver zijn. Het vehikel krijgt de naam Transactie Monitoring Nederland (TMNL), zo staat in een verklaring van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Mogelijk spelen de hoge kosten een rol die de banken nu nog afzonderlijk moeten maken om aan alle antiwitwasregels te kunnen voldoen.

De bankensector kende de afgelopen jaren grote witwasschandalen. In Nederland betaalde ING vorig jaar een recordboete van 775 miljoen euro omdat de bank te weinig had gedaan tegen witwassen via zijn rekeningen. ABN Amro kondigde onlangs aan al zijn particuliere klanten nog eens door te lichten om eventuele verdachte transacties op te sporen. Volgens de vijf Nederlandse banken zijn er nog wel juridische en technische obstakels op weg naar het samenwerkingsverband. Ze bekijken de komende zes maanden hoe ze die barrières kunnen wegnemen. Andere banken kunnen zich later aansluiten.

De samenwerking volgt op een strijdplan tegen financiële criminaliteit dat de regering in juli presenteerde.

Meer over