'Vijandig bod Bpost op PostNL onwaarschijnlijk'

'De kans dat Bpost een vijandig bod doet, acht ik zeer klein', zegt analist Corné van Zeijl in reactie op het afwijzen van het finale Belgische overnamebod van 5,75 euro per aandeel door de Nederlandse post- en pakketbezorger PostNL.

Eric van den Outenaar
Kantoor van PostNL in Den Haag Beeld Cor Salverius
Kantoor van PostNL in Den HaagBeeld Cor Salverius

Woensdagochtend maakte PostNL voorbeurs bekend dat het definitief niet zit te wachten op een huwelijk met zijn Belgische concurrent. Het was al het tweede overnamebod dat de Nederlanders afwezen. Nu ligt voor de Belgen alleen de weg tot een vijandige overname nog open.

Volgens Van Zeijl zal Bpost daar van afzien, omdat het bedrijf zelf steeds heeft laten doorschemeren alleen een vriendelijke overname te prefereren. Ook zou Bpost na de overname van PostNL met een Nederlandse overheid te maken krijgen, die zich eerder al duidelijk tegen de overname had uitgesproken.

In de afgelopen weken is vanuit de politieke grote weerzin geuit tegen een mogelijke overname door 'staatsbedrijf' Bpost. De Belgische overheid is nog voor meer dan de helft eigenaar van de postdiensten. PostNL is volledig geprivatiseerd. Zowel minister Henk Kamp van Economische Zaken als premier Mark Rutte noemde een overname 'een stap terug'.

Van Zeijl acht de kans klein dat de Belgen alsnog hun slag zullen slaan door met een hoger vijandig bod te komen. Dat is een overnamebod dat zo goed is dat het haast niet geweigerd kan worden. De belangrijkste aandeelhouders bieden dan direct hun stukken. Een jager verovert zo toch mogelijk zijn prooi. Van Zeijl: 'Tussen zeggen en doen kunnen verschillen zitten, maar je gaat niet een land binnen waar je dermate vijandig wordt ontvangen.'

Lees ook

Bpost zit achter PostNL aan, NN wil Delta Lloyd. De huidige fusie-explosie vertoont alle kenmerken van een bubbel - met dank aan de ECB.

Waarom willen de Belgen PostNL zo graag hebben? Onder posterijen is het eten of gegeten worden.

Meer over