Vier Kalveren voor 'Nothing Personal'

De nog niet in de Nederlandse bioscoop uitgebrachte speelfilm Nothing Personal is de winnaar geworden van het Gala van de Nederlandse Film.

Van onze verslaggever Bor Beekman

De Nederlands-Ierse productie, van de Pools-Nederlandse regisseur Urszula Antoniak, won vier Gouden Kalveren, waaronder die voor als belangrijkste geachte Beste Regie en Beste Speelfilm. Ook het camerawerk van Nothing Personal (van Daniël Bouquet) en de ‘sound design’ werden bekroond met een Kalf.

De winnaars van de Gouden Kalveren 2009:

BESTE KORTE FILM
Marinus Groothof voor SUNSET FROM A ROOFTOP

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE
Marije Meerman voor I WANNA BE BOSS

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE
Jan Musch en Tijs Tinbergen voor ROTVOS

BESTE TELEVISIEFILM
Martijn Maria Smits voor ANVERS

BESTE PRODUCTION DESIGN
Floris Vos voor OORLOGSWINTER

BESTE CAMERA
Daniël Bouquet voor NOTHING PERSONAL

BESTE SOUND DESIGN
Jan Schermer voor NOTHING PERSONAL

BESTE MONTAGE
Esther Rots voor KAN DOOR HUID HEEN

BESTE MUZIEK
Perquisite voor CARMEN VAN HET NOORDEN

BESTE MANNELIJKE BIJROL
Raymond Thiry voor zijn rol in OORLOGSWINTER

BESTE VROUWELIJKE BIJROL
Pleuni Touw voor haar rol in BRIDE FLIGHT

BESTE ACTEUR
Martijn Lakemeier voor zijn rol in OORLOGSWINTER

BESTE ACTRICE
Rifka Lodeizen voor haar rol in KAN DOOR HUID HEEN

BESTE SCENARIO
Alex van Warmerdam voor DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK

BESTE REGIE
Urszula Antoniak voor NOTHING PERSONAL

BESTE LANGE SPEELFILM
NOTHING PERSONAL van Reinier Selen en Edwin van Meurs (Rinkel Film en TV)

SPECIALE JURYPRIJS
Het hele team van KAN DOOR HUID HEEN

Film1 PUBLIEKSPRIJS
ALLES STROOMT van Danyael Sugawara

PRIJS VAN DE NEDERLANDSE FILMKRITIEK
BORIS RYZHY van Aliona van der Horst]]>

Nothing Personal won een maand geleden al een reeks prijzen bij de wereldpremière tijdens het internationale filmfestival van Locarno. In het beheerst vertelde drama verruilt een jonge Nederlandse vrouw haar stadsbestaan voor de woeste Ierse natuur, waar ze een relatie krijgt met een oudere Ier (gespeeld door Stephen Rea).

Verpletterende indruk

De jury, onder leiding van Ido Abram, sprak over een film die ‘van begin tot eind wist te boeien, te ontroeren en die een verpletterende indruk achterlaat’. En over regisseur Antoniak: ‘Ze verstaat de kunst niet alles uit te willen leggen en heeft het artistieke lef zaken weg te laten.’

De andere twee kanshebbers op de voornaamste prijzen, Oorlogswinter van Martin Koolhoven, en Kan door huid heen van Esther Rots, wonnen elk drie Kalveren, waaronder die voor de hoofdrollen. Zoals iedereen vooraf al had voorspeld, won Martijn Lakemeier (16) als Beste Acteur, voor zijn rol als burgemeesterszoon in Oorlogswinter. En Rifka Lodeizen won als Beste Actrice voor haar spel als beschadigde vrouw in Kan door huid heen.

Lodeizen won daarbij van de ook genomineerde Lotte Verbeek, de hoofdrolspeelster van Nothing Personal, die in Locarno al een Gouden Luipaard won. Ook de keuze voor Lodeizen kwam niet als een echte verrassing, wat veel zegt over de kwaliteit van deze lichting. 2009 was het jaar van de sterke vrouwenrollen, en van de al even sterke vrouwelijke regisseurs.

Onderwereldmusical

Daartussen won Alex van Warmerdam in de categorie Beste Scenario voor zijn inktzwarte komedie De laatste dagen van Emma Blank. Ook de via een als workshop tot stand gekomen onderwereldmusical Carmen van het Noorden werd bekroond; Perquisite won in de categorie Beste Muziek.

De prijzen voor beste bijrollen gingen naar Raymond Thiry in Oorlogswinter, en Pleuni Touw in Bride Flight.

De jury kende Gouden Kalveren toe in 17 categorieën, en deelde een Gouden Kalf voor de Cultuurprijs uit aan scheidend festivaldirecteur Doreen Boonekamp, een prijs bedoeld voor personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Eerdere winnaars waren onder anderen meer Rutger Hauer en Joris Ivens.

Het Gouden Kalf voor Beste Documenaire ging naar Rotvos, een beweeglijk gefilmd ontluisterend inkijkje in de wereld van de instanties die de vossenstand bijhouden. De jury: ‘Een zeer Nederlandse schildering van botsende belangen en onversneden passie.’

Dichter

De prijs van de Nederlandse filmkritiek ging naar de documentaire Boris Ryzhy, over de jong gestorven Russische dichter. Regisseur Aliona van der Horst gooide met haar indringende en prachtig gefilmde portret eerder al hoge ogen tijdens het IDFA. De Publieksprijs ging naar Danyael Sugawara's debuutfilm Alles Stroomt, waarin een moeder en zoon uit elkaar drijven. Beste Televisiefilm is Anvers van Martijn Maria Smits.

De uitreiking in de Utrechtse schouwburg werd gepresenteerd door het komische duo Viggo Waas en Peter Heerschop.

Het Nederlands Film Festival brak ook dit jaar weer records met het aantal bezoekers; het waren er 151.000.

Actrice Rifka Lodeizen, 'Kan door huid heen'.

Regisseur Urszula Antonia (rechts) en actrice Lotte Verbeek van Nothing Personal. (AP) Beeld
Regisseur Urszula Antonia (rechts) en actrice Lotte Verbeek van Nothing Personal. (AP)
Actrice Rifka Lodeizen, 'Kan door huid heen'. (ANP) Beeld
Actrice Rifka Lodeizen, 'Kan door huid heen'. (ANP)
Meer over