Viag en Veba vormen samen groot Duits conglomeraat

De fusiebesprekingen op hoofdlijnen tussen de Duitse conglomeraten Viag en Veba zijn vrijwel afgerond. Woensdag wordt de Beierse regering als grootaandeelhouder in Viag ingelicht....

Diverse Duitse kranten melden dat de fusiebesprekingen op een oor na gevild zijn. Ook het Duitse persbureau DPA heeft dat vernomen van bronnen dichtbij de onderhandelingen. Door de samenvoeging van het Beierse Viag en Veba, met het hoofdkantoor in Düsseldorf, ontstaat een concern met een jaaromzet van 141 miljard gulden en 203 duizend werknemers. De nieuwe onderneming wordt in grootte de derde van Duitsland.

Beide concerns hebben een breed spectrum van activiteiten. Viag is actief in elektriciteit, chemie, verpakkingen en telecommunicatie. Veba houdt zich bezig met olie, distributie en logistiek, onroerend goed en, net als Viag, elektriciteit, chemie en telecommunicatie.

Op het gebied van de elektriciteitsvoorziening krijgen de concerns na de fusie een bijzonder sterke positie. De dochterbedrijven op dit terrein van Veba en Viag, respectievelijk PreussenElektra en Bayernwerk, worden samen de grootste stroomleverancier van Duitsland. PreussenElektra heeft onlangs nog de Zuid-Hollandse elektriciteitsproducent EZH ingelijfd.

Het hoofdkantoor van het fusiebedijf komt in het huidige hoofdkantoor van Veba in Düsseldorf. München krijgt het hoofdkantoor van de elektriciteitsdochter die ontstaat uit de samenvoeging van PreussenElektra en Bayernwerk.

Viag is van oorsprong een Beierse staatsonderneming. In de jaren tachtig, toen in tal van Europese landen staatsondernemingen werden afgestoten, is het conglomeraat geprivatiseerd. Beieren heeft nu nog een belang van 25 procent in Viag, maar wil daar op termijn vanaf.

Veba is met een omzet van ruim 92 miljard gulden nu al de vierde onderneming van Duitsland.

Meer over