Verzekeringsmaatschappij GAN blijft in Franse handen

De Franse verzekeringsmaatschappij GAN komt in handen van branchegneoot Groupama. Daarmee heeft de Franse regering ervoor gekozen de staatsonderneming in Franse handen te houden....

KRF, AFP, DPA, ANP

PARIJS

Groupama betaalt 17,25 miljard franc (5,8 miljard gulden) voor 87 procent van GAN. De opbrengst ligt duidelijk boven het bedrag van 14 miljard franc dat analisten verwachtten. De Franse minister van Financiën en Economische Zaken, Dominique Strauss-Kahn, maakte de keuze voor Groupama woensdag bekend. Nog eens 8 tot 10 procent van de aandelen komt in handen van GAN-personeel.

In de overnamestrijd moest eerder ook Eureko, een Europese verzekeringsgroep waarvan Achmea uit Nederland deel uitmaakt, afhaken. Ook GE Capital, onderdeel van het Amerikaanse concern General Electric Capital, en American International Group (AIG) hadden belangstelling voor GAN, maar wisten niet tot de laatste fase door te dringen.

De verkoop van GAN sluit een proces van twee jaar af. De onderneming leed aan het begin van de jaren negentig verliezen, zowel in de vastgoedsector als bij schadeverzekeringen, die opliepen tot rond veertig miljard franc. Om GAN op te been te houden verstrekte Parijs ter ondersteuning twintig miljard franc. Vorig jaar boekte GAN 647 miljoen franc winst (217 miljoen gulden).

Meer over